Događaji

"koči razvoj"

Oporba: Sanacija ilegalnih kamenoloma novi je teret za lokalne jedinice

Oporba: Sanacija ilegalnih kamenoloma novi je teret za lokalne jedinice
Nel Pavletić/Pixsell (ilustracija)

Unatoč uvjeravanju Vladinog predstavnika, saborska oporba u petak je ustrajno tvrdila da će troškove sanacije ilegalnih napuštenih kamenoloma, područja s kojih se vadio pijesak, šljunak i slično, snositi lokalne jedinice, tj. gradovi i općine.

To će se raditi iz drugih izvora financiranja, ne radi se o tome da će troškovi biti na teret lokalne samouprave, više je puta ponovio Vladin predstavnik Hrvoje Bujanović u saborskoj raspravi o izmjenama Zakona o rudarstvu.

U Hrvatskoj je u odgovarajuće registre upisano 471 eksploatacijsko polje mineralnih sirovina, od kojih je 330 aktivnih i 141 neaktivno polje, naveo je. 

Oporba predložene zakonske izmjene vidi drugačije.

Grčić: Koji je temelj da sve troškove sanacije snose lokalne jedinice?

Ovdje je riječ o potpunom pomanjkanju razumijevanja tko bi trebao sanirati ilegalna eksploatacijska polja, pa se očekuje od lokalnih zajednica da saniraju nečije ilegalne radnje, kazala je Katarina Peović (RF).

Ako je netko 20 godina eksploatirao nalazište kamena, naknadu za to ubirale su ne samo lokalne jedinice, nego i županije i država, koji je temelj da sve troškove sanacije snose lokalne jedinice, zanimalo je i Branka Grčića (SDP).

„Spasitelj“ postaje lokalna jedinica, ni luk jela ni luk mirisala, a dobila je dodatni teret, dodaje Anka Mrak Taritaš (Glas).

 Tumači i kako nisu problem legalne, nego nelegalne eksploatacije, te proziva Hrvatske šume za „najveću nelegalnu eksploataciju tehničkog kamena“.

Kad su trebali kamen za nasipavanje protupožarnih putova eksploatirali su ga, ostavili polje i išli dalje, ustvrdila je.

Zvane Brumnić (Socijaldemokrati) pak tvrdi da zakon omogućava onima „koji su do sada krali, da iza njih netko to sanira“, a to su građani.

Đakić oporbi: Zakon niste ni pročitali

Tvrdnje oporbenih kolega odbacuje HDZ-ov Josip Đakić koji kaže da zakon nije sporan ni u jednom segmentu. Kolege proziva da zakon nisu pročitale i da ga obmanama žele zasjeniti.

Vi ste poznati po pomnom čitanju svih zakona, sarkastično mu uzvraća Peović.

Zamjerke na sam zakon nisu imali ni ostali HDZ-ovi zastupnici, no Darko Sobota i Dražen Srpak traže pomoć za probleme koje imaju njihove sredine.

„Podravina je prepuna šodera koji se prevozi i preko jedinica koje od njegova korištenja nemaju nikakve benefite“, kaže Sobota.

Srpak pak upozorava da se njegovo Mursko Središće, koje je nekada bilo rudarski grad, zbog nikad adekvatno saniranih rudnika, suočava s nizom neugodnih incidenata.  

Zadnjih godina počele su se otvarati rupe u koje je upao i kombajn, upozorio je zastupnik.

Bulj: Ministarstvo gospodarstva koči razvoj SInja 

Posebno nezadovoljan zakonom, bio je Miro Bulj (Most) koji je u nekoliko navrata prozvao Ministarstvo gospodarstva da koči razvoj Sinja i Cetinske krajine.

Zbog različitih mišljenja istog ministarstva, pet godina ne možemo donijeti prostorni plan, zbog čega čeka investicija od pola milijarde kuna, tvrdi Bulj.

Ne moram biti gradonačelnik, ako ćete vi kočiti Sinj, što god da napravim u ministarstvu kažu 'ne', vikao je sa saborske govornice, ali i sa zastupničkog mjesta.

To je pak zasmetalo predsjedavajućeg Furia Radina koji mu je zbog ometanja sjednice izrekao opomenu, a potom oduzeo i riječ, zamolivši ga u konačnici da napusti sabornicu.

Stvar je odgoja da u sabornici govorite kad trebate govoriti, a šutite kad treba šutjeti, ova sabornica niste vi, uzvratio mu je Radin.


Reci što misliš!