Događaji

prvi mjesec projekta

U siječnju 96 posto osnovnoškolaca konzumiralo pet milijuna besplatnih obroka

U siječnju 96 posto osnovnoškolaca konzumiralo pet milijuna besplatnih obroka
Duško Jaramaz/PIXSELL

Gotovo 300.000, odnosno 96 posto osnovnoškolaca, konzumiralo je u siječnju pet milijuna besplatnih obroka, za što će biti izdvojeno više od 6,5 milijuna eura, izvijestilo je u petak Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja financiralo je u siječnju, koji je imao 17 nastavnih dana, 4.951.103 besplatna obroka za učenike osnovnih škola, za što će biti izdvojeno 6.584.966 eura (oko 49,3 milijuna kuna).

Za financiranje besplatnih obroka Ministarstvo danas počinje izrađivati naloge za isplatu sredstava vlasnicima i osnivačima škola na temelju evidencije u E-dnevniku, koja postoji upravo za evidenciju konzumacije obroka za svakog pojedinog učenika. 

Od ovog polugodišta svaki osnovnoškolac u Hrvatskoj koji to želi ima osiguran barem jedan obrok u školi, koji država sufinancira u iznosu od 1,33 eura (10 kuna) po danu.

Prehranu za učenike, kao i do sada, u skladu sa Zakonom o odgoju i obrazovanju organiziraju vlasnici i osnivači osnovnih škola u suradnji sa školom, a to su županije i gradovi.

Sredstva koja je Vlada osigurala uglavnom se koriste za nabavu namirnica, a iz proračuna se već otprije financiraju plaće za više od 1500 kuhara, dok se iz decentraliziranih sredstava financiraju energenti potrebni za pripremu obroka.

Ovisno o infrastrukturnim uvjetima i mogućnostima škole, prehrana je organizirana na različite načine, a pri njezinoj organizaciji škole se trebaju voditi normativima i nacionalnim smjernicama za prehranu učenika, koje je donijelo Ministarstvo zdravstva.


Reci što misliš!