Događaji

inicijativa “Javno je dobro”

Na Markovom trgu održan prosvjed protiv Zakona o pomorskom dobru

Na Markovom trgu održan prosvjed protiv Zakona o pomorskom dobru
Patrik Macek/PIXSELL

Prosvjed u organizaciji građanske inicijative “Javno je dobro” protiv Prijedloga zakona o pomorskom dobru i morskim lukama održan je u četvrtak na Markovom trgu s kojeg su prosvjednici zatražili povlačenje tog prijedloga i izradu potpuno novog zakona.

Članica Udruge za održivi razvoj Osejava Ivana Miočević Franić kazala je da je Prijedlog zakona o pomorskom dobru i morskim lukama nedorečen i da je potrebno isključiti obilježja nedirnute prirode iz turističkih zona prostorno-planskih akata i ukinuti mogućnost davanja koncesija.

Dodala je da prijedlog isključuje jedinice lokalne samouprave i građane iz odlučivanja o namjeni prostora na svom području i da je bitno definirati prirodne i uređene plaže kao opće dobro.

"Nažalost, bojim se da svjedočimo svakodnevno da se velika rasprodaja javnih dobara događa pred našim očima. Ako sami kao građani ne ustanemo protiv toga nitko nam neće sačuvati obalu, plaže, vode, šume i ostala poljoprivredna dobra", kazala je saborska zastupnica Možemo! Rada Borić.

Prosvjedu je prisustvovao i saborski zastupnik Mosta Miro Bulj koji je ocijenio da je Prijedlog zakona preishitren i da ukida ono javno svojstvo i gdje će nastati niz problema.

"Zakon treba promijeniti, a na nama je da branimo zadnju crtu pomorskog dobra, to smo radili i 2017. godine kada smo prosvjedovali protiv Zakona o koncesijama", istaknuo je Bulj.

Dodao je i da je ministar Butković na raspravi o zakonu potvrdio da će se Zakon morati promijeniti.

"Sam je priznao da je ovaj zakon bio podvala", kazao je.

Član Zelenog odreda Željan Jurlina istaknuo je da zahtijevaju od saborskih zastupnika za bace zakon u smeće jer se u njemu krije prikrivena privatizacija.

"Država treba čuvati pomorsko dobro, ne može ga se dati u ruke korporacijama i bankarima te ga se ne može eksploatirati tako da smo mi podstanari u vlastitoj kući", rekao je.

Aktivistica Reina Burba iz Pule objasnila je da prijedlog zakona donosi razne probleme, iako iz Vlade tvrde drugačije

"Nemojte nam govoriti da ne znamo čitati, ako u članku 11. piše da se koncesijom može ograničiti opća uporaba - kako da vam vjerujemo", kazala je.

Na prosvjedu se, na kojem su bili brojni oporbeni saborski zastupnici, okupilo se stotinjak građana iz raznih dijelova Hrvatske uz natpise "Plenky di ćeš na more?", "Pošto 5.835 kilometara obale", "Plaže svima, ne samo njima!" i "Jel' krivo more ili je kriva Vlada?"

Butković : Oporba pokušava manipulirati na osjetljivoj temi

 

“Ovo danas na Markovu trgu bio je politički skup oporbe koja pokušava i na ovoj temi dobiti političke bodove iskrivljavajući stvari i govoriti suprotno od onoga što je intencija zakona”, rekao je Butković.

Radi se o prosvjedu građanske inicijative “Javno je dobro”, na kojemu je zatraženo da se iz saborske procedure povuče prijedlog Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama, jer vodi privatizaciji plaža i pogoduje velikim investitorima i hotelima. 

Butković je u izjavi novinarima ustvrdio da je namjera zakona, pred kojim je drugo čitanje u Hrvatskom saboru, suprotna optužbama koje je i u prvom čitanju zakona iznijela opozicija. 

“Budući da smo uvidjeli da aktualni zakon ima čitav niz manjkavosti, htjeli smo napraviti zakon koji ima bolju kontrolu i veće kazne na pomorskom dobru. Zato uvodimo gradove i općine koje će imati nadzor nad pomorskim dobrom, dajemo im ovlasti redara, što do sada nisu imali”, kaže Butković. 

Aktualnim zakonom, koji je 2003. godine donijela SDP-ova saborska većina, omogućeno je ograđivanje plaža, pa je trenutno na hrvatskoj obali ograđeno ukupno 18 plaža.

Stoga je oporbi poručio da neće odustati od zakona, jer bi to značilo da potiču “ograđivanje plaža” i nastavljaju s "lošijim nadzorom i manjim kaznama”.

Ipak, poručio je kako je saborska većina otvorena za sve prijedloge oporbe “da neke stvari promijenimo i poboljšamo kroz drugo čitanje”. 

"I ja sam primao kojekakve poruke, ali sam ih uglavnom ignorirao"

Butković nije želio komentirati objavljene poruke Vladinih dužnosnika koje su nedavno izašle u javnost. 

“Nemojte tražiti od mene da ih ja osuđujem, interpretiram, pitajte njih detalje oko toga. Svaki od tih ljudi je dao svoje objašnjenje”, rekao je ministar ne želeći ulaziti u detalje. 

Na pitanje je li on dobivao ili slao slične poruke, Butković je odgovorio da je dobivao “kojekakve” poruke. 

“Naravno da sam ih dobivao, ali sam ih uglavnom ignorirao”, ustvrdio je i rekao kako se ne sjeća je li on ikada pisao ili za nekoga intervenirao. 

“Bio sam gradonačelnik, pomagao sam mnogim ljudima koji su bili u nevolji, posebice ako su imali zdravstvenih problema”, kazao je Butković. 

Kaznenu prijavu koju je protiv glasnogovornika Vlade u četvrtak podigao zastupnik Socijaldemokrata Domagoj Hajduković nazvao je licemjernom.

“Njima bi najbolje bilo da najprije pometu pred svojim vratima, da krenu od sebe i svojih ljudi, što su radili dok su bili na vlasti i kome su oni pomagali”, rekao je Butković.


Reci što misliš!