Događaji

libar koji svi imamo

Autorica zbirke tradicionalnih recepata i arome dalmatinske kuhinje Gioia Calussi ponovo u Zadru

Autorica zbirke tradicionalnih recepata i arome dalmatinske kuhinje Gioia Calussi ponovo u Zadru
M. Knežević

Gospođa Calussi rođena je u Zadru 1940. godine u bogatoj talijanskoj obitelji, u velikoj kući u predjelu Barcagno, današnjem kvartu Brodarica. Njeni djedovi i bake živjeli su u Zadru, njeni roditelji su u Zadru rođeni, baš kao i ona i njen brat.

Gioia Calussi napisala je kultnu knjigu recepata kod nas poznatu pod nazivom Kuharica dalmatinskih gospođa.

Ova knjiga, uz Diku Marjanović Radicu i njenu Dalmatinsku kuharicu te Miru Vučetić i njenu Veliku knjigu kuharstva, predstavlja libar koji rado imaju dalmatinske kuće.

U njoj je zavirila u stare recepte koje su iz Zadra u svojim glavama ponijele njena nona i majka, u one koji se desetljećima prave u njenoj obitelji s majčine i očeve strane. Ne libi se hladetine, iznutrica, slatkog od namirnica koje su se nekad imale u kući – bajama, smokava, marašaka...

Gospođa Calussi rođena je u Zadru 1940. godine u bogatoj talijanskoj obitelji, u velikoj kući u predjelu Barcagno, današnjem kvartu Brodarica. Njeni djedovi i bake živjeli su u Zadru, njeni roditelji su u Zadru rođeni, baš kao i ona i njen brat. 

Glavna namjera dolaska bila je posjet grobu pokojnog djeda. 

"Svi ljudi koji su došli posjetiti grobove svojih pokojnih, pa smo se slučajno našli, svi sređeni, pozdravljali su se i razgovarali, kao u sali za vjenčanja. Izgledalo mi je kao da su svi poludjeli, svi su se grlili i ljubili. Bila su to predivna četiri dana i otad svake godine dolazimo za Svisvete", kaže gospođa Calussi, koja je i ratnih godina posjećivala Zadar. 

"Nekad nije bilo jednostavno, ali našla sam načina", dodaje.

Lani ih je za Svisvete došlo 58, od toga 26 autobusom, ostali osobnim automobilima. Njih osmero rođeno je u Zadru, a ostalima su u Zadru rođeni roditelji.

Više u priči Mare Knežević na Index.hr


Reci što misliš!