Događaji

Veliko priznanje

Kanadska plesna kompanija Aeriosa Dance i hrvatska Histeria NOVA Umjetnička organizacija nagrađene prestižnom kanadskom nagradom

Kanadska plesna kompanija Aeriosa Dance i hrvatska Histeria NOVA Umjetnička organizacija nagrađene prestižnom kanadskom nagradom
Histeria NOVA Artistic organization

Radi se o prestižnoj kanadskoj nagradi Dance Victoria Chrystal Dance Prize u iznosu od 22.000 dolara, čime je ostvaren cilj službenog pokretanja 1. Biennala Novog pokreta i pilot projekta Slavonija vertikalni trening centar u gradu Đakovo i Nacionalnom parku Paklenica.

Nagrada je stvorena iz ostavštine pokroviteljice Dance Victoria, dr. Betty “Chrystal” Kleiman, Zakladi Victoria i podupire iznimna plesna istraživanja i/ili kreacije između zapadno kanadskih plesnih umjetnika, kolektiva ili tvrtke i međunarodnog plesnog umjetnika ili koreografa.

Nagrađeni projekti je rezultat jednakih vizija, dugoročnog partnerstva i prijateljstva između koreografkinje Julie Taffe (pionirke vertikalnog plesa u Kanadi) i Marije Šćekić koja će se nastaviti razvijati kroz okvire International Vertical Dance Summita u Vancouveru, Kanadi tijekom 2024.godini.


Osim gore navedenog, s ponosom javljamo da je i njihov britanski partner David Greeves dobitnik podrške Arts Council England koja će im omogućiti da svečano pokrenu program međunarodnih profesionalnih umjetničkih rezidencija te radionica vertikalno-somatske prakse za djecu i mlade u gradu Đakovo.  

661c4eec5feb31048a795dfa7eecbbf7.jpg?v=2

Ovim putem žele se zahvaliti svima koji su na bilo koji način pružili dosadašnju podršku nastojanjima da stvore profesionalne, dugoročne i po život sigurne uvjete za rast i razvoj nove somatsko-vertikalne prakse u našoj zemlji.

Put do ovog priznanja bio je iznimno dug i težak (12 godina) pa je činjenica da su njihovi napori prepoznati da međunarodnoj razini zaista je ohrabrujuća i daje im snagu i motivaciju da nastave s radom i dalje, poručuju.

20e7791168a8f36ae4f72b15cd2ef810.jpg?v=2

Također, ističu da im je žao da Zaklada Kultura Nova nije prepoznala vrijednost niti jednog od gore navedenih programa, dok istovremeno zahvaljuju Ministarstvu kulture i medija RH, kao i renomiranom timu Povjerenstva Victoria Dance zbog čije podrške nastavljaju s realizacijom započetih programa za 2023. godinu.


Reci što misliš!