Događaji

#našiškolji

Općina Preko zaposlila sedam dugotrajno nezaposlenih žena i osigurala svakodnevnu skrb za 42 starijih ili nemoćnih osoba

Općina Preko zaposlila sedam dugotrajno nezaposlenih žena i osigurala svakodnevnu skrb za 42 starijih ili nemoćnih osoba
Naši školji

U vijećnici Općine Preko danas je partnerima, predstavnicima Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje, Područnog ureda Zadar, Centru za socijalnu skrb Zadar i Agenciji za razvoj Zadarske županije Zadra nova, predstavljen projekt “Otočka žena – II faza”, koji se provodi u sklopu programa „Zaželi – faza III“.

Načelnik Općine Preko Jure Brižić podsjetio je okupljene da je ukupna vrijednost projekta 444.493,75 kuna (oko 59.000 eura), a u stopostotnom iznosu sufinancira se iz Europskog socijalnog fonda, Operativni program „Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.“.

- Ovo je drugi put da je Općina Preko uključena u ovaj hvalevrijedan socijalni projekt i manje-više svi su upoznati s njegovim vrijednostima i sadržajem. Ipak, želim naglasiti da smo zaposlili sedam dugotrajno nezaposlenih žena te osigurali svakodnevnu skrb za 42 starijih ili nemoćnih osoba koji žive na našem području, dodao je i zahvalio svim partnerima u projektu, a ponajviše Agenciji za razvoj Zadarske županije Zadra nova koja je osigurala tehničku pomoć u pripremi i provedbi projekta, dodao je.

 

Projekt će se provoditi do 25. lipnja ove godine, a kako je najavio načelnik Brižić, Općina Preko već se priprema za javni poziv programa “Zaželi – faza IV”.

U sklopu projekta “Otočka žena – faza II” ugovori o radu na određeno vrijeme potpisani su sa sedam žena, kojima su osim plaće osigurani troškovi prijevoza, troškovi mobitela i troškovi zaštitne i radne opreme.

 

Krajnji korisnici u projektu su osobe starije od 65 godina, osobe mlađe od 65 godina u nepovoljnom položaju, osobe koje pravo na socijalnu uslugu potpore i podrške osobama u nepovoljnom položaju ne ostvaruju po drugoj osnovi.

Krajnji korisnici trebaju biti s područja Općine Preko.

Svima njima, a trenutačno ih je u projekt uključeno 42, osigurani su dostava namirnica, pomoć u pripremi obroka u njihovom kućanstvu, pomoć u održavanju čistoće stambenog prostora, pomoć pri oblačenju i svlačenju, briga o higijeni i osobnom izgledu, pomoć u socijalnoj integraciji, pomoć u posredovanju u ostvarivanju raznih prava (dostava lijekova, plaćanje računa, dostava pomagala i sl.), pružanje podrške krajnjim korisnicima kroz razgovore i druženje te uključivanje u društvo, pratnju i pomoć u različitim socijalnim aktivnostima i druge poslove vezane uz skrb starijih osoba.

Svaki korisnik jednom mjesečno dobit će i besplatan paket higijenskih potrepština za kućanstvo i osobnu higijenu.

 

Na predstavljanju projekta bili su i djelatnici općinske uprave, ravnatelji općinskih komunalnih poduzeća i žene koje su potpisale ugovore o radu na određeno vrijeme.


Reci što misliš!