Događaji

gradske sličice

Vrijeme je za uređenje okoliša budućeg Centra za mlade u Zadru

Vrijeme je za uređenje okoliša budućeg Centra za mlade u Zadru
Iva Pejković

Rekonstrukcija Centra za mlade i izrada novog urbanističkog rješenja prostora bivše vojarne u ulici Stjepana Radić u Zadru ulazi u još jednu fazu!

Danas je postavljen znak kod Gradske knjižnice Zadar za zabranu parkiranja jer počinju radovi  u sklopu druge faze „Centar za mlade  - Parterno uređenje okoliša Centra za mlade u sklopu bivše vojarne u ulici Stjepana Radića u Zadru“.

Radovi startaju 13. siječnja, a planirani rok je do 15. travnja.

Projektni natječaj završio je proglašenjem najbolje ponude, a ukupne vrijednosti 39.870.743,71 kuna. Kao ekonomski najpovoljnija odabrana je ponuda tvrtke Tim iz Nadina koja je iznosila 4.281.334,74 milijuna kuna (bez PDV-a). 

Bivša vojarna je ''baza''

Godine 2018. Grad Zadar započeo je s provedbom projekta rekonstrukcije tzv. Centra za mlade i izrade novog urbanističkog rješenja prostora bivše vojarne Stjepana Radića u Zadru. Projekt je sufinanciran iz Poziva na dostavu projektnog prijedloga u postupku izravne dodjele bespovratnih sredstava za strateški projekt u okviru Specifičnog cilja 6e2: Obnova brownfield lokacija (bivša vojna i/ili industrijska područja) unutar ITU, iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.

Arhitekt, Mladen Nižić, je 2009. godine izradio projekt prema kojemu je danas zgrada obnovljena.

Projektom se obnovio brownfield prostor bivše vojarne koji se nalazi u ulici Stjepana Radića, kao i bivši vojni kompleks, a sve u cilju stavljanja u funkciju, kako bi se postojeći, trenutno neiskorišteni prostor, ponovno upotrebljavao i služio zajednici. U odnosu na aktivnost rekonstrukcije, nadogradnje i uređenja napuštene i derutne zgrade unutar bivše vojarne te njene prenamjene u prostor javnih i društvenih sadržaja, projektom je rekonstruiran dvoetažni prostor površine 4498,24 m2, koji se nalazi pored postojeće Gradske knjižnice Zadar, a sada je, po završetku projekta, s istom povezan prolazom.

977cd162c054c9507dc89027e31b74b4.jpg?v=2Novouređeni prostori prilagođeni su potrebama civilnog društva, udrugama s područja kulture i tehničke kulture.

Uređenjem su dobiveni višefunkcionalni prostori; prostori za radionice, vježbaonice, dvorane za predavanja; velika polivalentna dvorana za koncerte, projekcije i razne druge izvedbene aktivnosti; dvorane za ples, kazalište, caffe bar; prostori za urede; prostori za tzv. coworking itd.

- S obzirom na obvezu budućeg korištenja novoobnovljenog prostora u obliku sudioničkog upravljanja te, kako bi isti bio dostupan i otvoren prema lokalnoj zajednici, našim građanima, utvrđeno je da je najbolje rješenje osnivanje ustanove koja će objediniti djelovanje različitih grana na području kulture u gradu Zadru, ističe pročelnica gradskog Odjela za kulturu i sport, Dina Bušić.

 


Reci što misliš!