Događaji

Subotnja događanja Adventa u Zadru

Skuhano 150 porcija skradinskog rižota, podijeljena priznanja za najbolja jela i pića

Skuhano 150 porcija skradinskog rižota, podijeljena priznanja za najbolja jela i pića
Marin Gospić

Adventska kućica Picnic i ove je godine, po peti put, na Adventu u Zadru pripremila veliki skradinski rižoto, nadaleko poznati dugo kuhani specijalitet.

Pod stručnim vodstvom Dalibora Anića, jednog od čuvara skradinskog rižota koji ga priprema po jednom i jedinom izvornom receptu, Picnicovi kuhari Jakov Meštrović i Josip Karamarko u subotu su od ranog jutra pa sve do 13:30 sati dugim kuhačama-veslima u velikom loncu miješali oko 150 porcija rižota.

Skradinski rižoto na Adventu Skradinski rižoto @ Advent u Zadru

Skuhan je od 14 kg teletine, isto toliko riže, oko 50 litara snažnog temeljca od govedine, goveđih kostiju i domaćeg pivca. Tu je bilo i povrća za juhu, nekoliko kilograma parmezana, nekoliko šaka papra, velike količine maslaca i, za kraj, nekoliko prstohvata muškatnog oraščića.
 
Rižoto je nestao vrlo brzo, a brojni posjetitelji koji nisu na vrijeme rezervirali svoju porciju ili stol, nisu mogli uživati u ekskluzivnoj delikatesi.

Dok su Anić i Picnicovi kuhari „veslali“ po rižotu, na adventskoj pozornici su podijeljena priznanja za najbolja jela i pića ovogodišnjeg Adventa u Zadru. Nagrade su najboljima uručili članovi Udruge Vinum koji su zajedno sa zadarskim kuharima dva dana ranije degustirali i ocjenjivali gastro ponudu ovogodišnjeg adventskog sajma.

Članovi stručnog enološkog tima udruge Vinum bili su: Filip Erceg, Ivan Stiblik, Robert Plohl i Manuela Plohl, a uz njih su u žiriju bili i poznati zadarski kuhari Marko Perić, Renato Kraljev, Mario Arbanas, Ivan Buovac i Josip Vrsaljko.

Evo redoslijeda najboljih u svim kategorijama:
 
Najbolje autohtono jelo Adventa: Bakalar kućice WINTER PARADISE BY GUŠTI
Najbolja ponuda autohtonih pića: SANTA'S BARREL - 4 vinarije zadarske regije, Maraskina pića i 50+ raznih pića

Najbolje slano jelo:
1. PICNIC – Drugačija sarma
2. MAGURO STREET FOOD – Dan Dan tjestenina sa svinjetinom  
3. SLAVONSKA ČAROLIJA – Božićna kobasica s cimetom

Najbolje slatko jelo:
1. MASTER & CHEF – Pita od jabuka
2. MARVEL – Nizozemske palačinke
3. FINGER FOOD – Kolač od sira

Najbolje kuhano vino:
1. MAGURO STREET FOOD
2. PICNIC
3. FUSHERICA

Najbolja ponuda pića:
1. PICNIC
2. BABA ZORKA BY COLONNA
3. LA SPIZZA


Reci što misliš!