Subotnja događanja Adventa u Zadru
Skuhano 150 porcija skradinskog rižota, podijeljena priznanja za najbolja jela i pića
Adventska kućica Picnic i ove je godine, po peti put, na Adventu u Zadru pripremila veliki skradinski rižoto, nadaleko poznati dugo kuhani specijalitet.
Pod stručnim vodstvom Dalibora Anića, jednog od čuvara skradinskog rižota koji ga priprema po jednom i jedinom izvornom receptu, Picnicovi kuhari Jakov Meštrović i Josip Karamarko u subotu su od ranog jutra pa sve do 13:30 sati dugim kuhačama-veslima u velikom loncu miješali oko 150 porcija rižota.
Skuhan je od 14 kg teletine, isto toliko riže, oko 50 litara
snažnog temeljca od govedine, goveđih kostiju i domaćeg pivca. Tu
je bilo i povrća za juhu, nekoliko kilograma parmezana, nekoliko
šaka papra, velike količine maslaca i, za kraj, nekoliko
prstohvata muškatnog oraščića.
Rižoto je nestao vrlo brzo, a brojni posjetitelji koji nisu na
vrijeme rezervirali svoju porciju ili stol, nisu mogli uživati u
ekskluzivnoj delikatesi.
Dok su Anić i Picnicovi kuhari „veslali“ po rižotu, na adventskoj pozornici su podijeljena priznanja za najbolja jela i pića ovogodišnjeg Adventa u Zadru. Nagrade su najboljima uručili članovi Udruge Vinum koji su zajedno sa zadarskim kuharima dva dana ranije degustirali i ocjenjivali gastro ponudu ovogodišnjeg adventskog sajma.
Članovi stručnog enološkog tima udruge Vinum bili su: Filip Erceg, Ivan Stiblik, Robert Plohl i Manuela Plohl, a uz njih su u žiriju bili i poznati zadarski kuhari Marko Perić, Renato Kraljev, Mario Arbanas, Ivan Buovac i Josip Vrsaljko.
Evo redoslijeda najboljih u svim kategorijama:
Najbolje autohtono jelo Adventa: Bakalar kućice WINTER
PARADISE BY GUŠTI
Najbolja ponuda autohtonih pića: SANTA'S BARREL - 4 vinarije
zadarske regije, Maraskina pića i 50+ raznih pića
Najbolje slano jelo:
1. PICNIC – Drugačija sarma
2. MAGURO STREET FOOD – Dan Dan tjestenina sa svinjetinom
3. SLAVONSKA ČAROLIJA – Božićna kobasica s cimetom
Najbolje slatko jelo:
1. MASTER & CHEF – Pita od jabuka
2. MARVEL – Nizozemske palačinke
3. FINGER FOOD – Kolač od sira
Najbolje kuhano vino:
1. MAGURO STREET FOOD
2. PICNIC
3. FUSHERICA
Najbolja ponuda pića:
1. PICNIC
2. BABA ZORKA BY COLONNA
3. LA SPIZZA
Vezane vijesti
-
U petak 13. prosinca otvorene su prijave za Akademiju Raise the Bar, besplatni obrazovni program Coca-Cole HBC Adria, koji je namijenjen konobarima, baristima i barmenima s najmanje godinu dana radnog iskustva u ugostiteljstvu i turizmu.
-
Dva hrvatska državljanina u dobi od 53 i 51 godinu u trgovini u Bibinjama ovoga četvrtka ukrali su više parfma.
-
U petak, 13. prosinca, Zimski park na Višnjiku zasjao je u blagdanskom duhu uz dolazak Kamiona Djeda Mraza u organizaciji Auto Hrvatske.
Izdvojeno
-
U HNK Zadar u ponedjeljak, 16. prosinca stiže urnebesna crna komedija i kazališni krimić kazališta Planet Art u režiji Marka Torjanca. U glavnim ulogama su Anja Šovagović - Despot i Nataša Janjić Medančić.
-
Večeras, u nedjelju, 15. prosinca s početkom u 18 sati predstava “Bolna djeca u cvijeću” u režiji Vinka Radovčića prikazat će se u HNK Zagreb.
-
U petak. 13. prosinca u 23.20 sati u Zadru u Ulici Put biliga policijski službenici Postaje prometne policije Zadar su zaustavili 35-godišnjeg hrvatskog državljanina koji je upravljao automobilom zadarskih registarskih oznaka.
-
Policijski službenici Postaje prometne policije Zadar su u kontroli prometa u petak, 13. prosinca u 15.35 sati u Bibinjama zaustavili automobil zadarskih registarskih oznaka s kojim je upravljao 55-godišnji hrvatski državljanin prije stjecanja prava na upravljanje, odnosno prije položenog vozačkog ispita.
Reci što misliš!