nastavlja se važan projekt
"CUHaCHA" - Poticanje održivog turističkog razvoja kroz kulinarsku baštinu
U Zadru i Tivtu održane su teorijske i praktične radionice u okviru projekta „EnhanCing Sustainable ToUrism Development through Culinary HeritAge – CUHaCHA“.
Radionice su bile namijenjene pružateljima usluga kao što su agroturizmi, OPG-ovi, restorani i sl., odnosno ugostiteljskim objektima koji se bave uslugama pripremanja i posluživanja tradicionalne hrane na programskom području.
Cilj teorijske radionice bio je ukazati na važnost očuvanja kvalitete i prepoznatljivosti tradicionalnih jela te naučiti polaznikeradionica kako na najbolji način prezentirati hranu
posjetiteljima. Nakon održane teorijske radionice, uslijedila je praktična, odnosno kulinarska radionica koja se održala u novoopremljenim kuhinjama. Cilj praktičnih radionica bio je prikazati metode i tehnike kuhanja i pripremanja tradicionalnih jela. Navedeno se odnosi na pripremanje hrane, određivanje porcija, sastavljanje jelovnika te aranžiranje i posluživanje hrane.
Sudionici radionice osposobljeni su za pripremu desetak tradicionalnih jela. Također, tijekom prosinca i u Mostaru će se održati radionice za pružatelje usluga.
5. PROJEKTNI SASTANAK I KONFERENCIJA U ZADRU
Kako bi se projekt, očekivani rezultati i outputi predstavili
široj publici i predstavnicima ciljanih skupina, dana 02.12.2022.
godine u Zadru, pod organizacijom jednog od partnera -
Zadarske županije, održana je konferencija u sklopu projekta
CUHaCHA.
Konferenciji je prisustvovalo više od 70 sudionika iz lokalnih i
regionalnih uprava, te turističkog sektora i ostale
zainteresirane publike. Partneri su prisutnima
predstavili sam projekt CUHaCHA, sastav partnerstva,
očekivane ishode i rezultate, a najavljena je i predstojeća
aktivnost - okrugli stolovi.
Ususret konferenciji partnerstvo je održalo i 5. po redu
projektni sastanak, na kojem se pažnja dala postignutim
rezultatima i obavljenim aktivnostima do sad, te budućim
projektnim aktivnostima.
ODRŽAN SAJAM TRADICIONALNE HRANE U ZADRU I TIVTU
Odrađena je još jedna od aktivnosti u okviru projekta CUHaCHA - sajam tradicionalne hrane održan je u Zadru i Tivtu. Na sajmu su se mogla probati tradicionalna jela iz Monografije kulinarske baštine. Osim projekta CUHaCHA predstavili su se i lokalni poljoprivredni proizvođači kod kojih su posjetitelji imali priliku kušati domaće proizvode.
PROJEKTNE NOVOSTI
Do kraja provedbe projekta partnerstvo čeka još nekoliko
aktivnosti od kojih su neke:
Radionice i seminari kulinarske baštine, koje će biti održavane u Mostaru, u sklopu kuhinje izrađene kroz projekt;
Sajam kulinarske baštine koji će se održati u Mostaru 17.12.2022. godine;
Po jedan okrugli stol u svakoj partnerskoj regiji kako bi se diseminirali projektni rezultati.
Izdvojeno
-
Košarkaši Zadra u susretu su 12. kola regionalne ABA lige kao domaćini rutinski svladali Borac iz Čačka sa 89-67 (21-14, 18-12, 26-18, 24-23).
-
U 12. kolu regionalne AdmiralBet ABA lige košarkaši Zadra večeras su u Krešinom domu pred oko tisuću i pol najvjernijih navijača stigli do pete pobjede. Uvjerljivo su svladali momčad Borca iz Čačka rezultatom 89-67 (21-14, 18-12, 26-18, 24-23).
-
Povodom obilježavanja Međunarodnog dana planina, a u sklopu manifestacije „Niti života“ sinoć je u Kneževoj palači svečano otvorena izložba "Velebit" renomiranog hrvatskog akademskog slikara Josipa Zankija.
-
Shizofrenija je mentalna bolest od koje obolijeva jedan posto populacije, muškarci najčešće u adolescentskoj dobi, a žene između 23. i 30. godine te je važno na vrijeme prepoznati simptome i započeti terapiju, istaknuto je u srijedu na konferenciji "Shizofrenija 360" u Zagrebu.
Reci što misliš!