Događaji

nastavlja se važan projekt

"CUHaCHA" - Poticanje održivog turističkog razvoja kroz kulinarsku baštinu

U Zadru i Tivtu održane su teorijske i praktične radionice u okviru projekta „EnhanCing Sustainable ToUrism Development through Culinary HeritAge – CUHaCHA“.

Radionice su bile namijenjene pružateljima usluga kao što su agroturizmi, OPG-ovi, restorani i sl., odnosno ugostiteljskim objektima koji se bave uslugama pripremanja i posluživanja tradicionalne hrane na programskom području. 

Cilj teorijske radionice bio je ukazati na važnost očuvanja kvalitete i prepoznatljivosti tradicionalnih jela te naučiti polaznikeradionica kako na najbolji način prezentirati hranu

posjetiteljima. Nakon održane teorijske radionice, uslijedila je praktična, odnosno kulinarska radionica koja se održala u novoopremljenim kuhinjama. Cilj praktičnih radionica bio je prikazati metode i tehnike kuhanja i pripremanja tradicionalnih jela. Navedeno se odnosi na pripremanje hrane, određivanje porcija, sastavljanje jelovnika te aranžiranje i posluživanje hrane.

Sudionici radionice osposobljeni su za pripremu desetak tradicionalnih jela. Također, tijekom prosinca i u Mostaru će se održati radionice za pružatelje usluga. 

5. PROJEKTNI SASTANAK I KONFERENCIJA U ZADRU
 
Kako bi se projekt, očekivani rezultati i outputi predstavili široj publici i predstavnicima ciljanih skupina, dana 02.12.2022. godine u Zadru, pod organizacijom jednog od partnera - Zadarske županije, održana je konferencija u sklopu projekta CUHaCHA.

Konferenciji je prisustvovalo više od 70 sudionika iz lokalnih i regionalnih uprava, te turističkog sektora i ostale zainteresirane publike. Partneri su prisutnima predstavili sam projekt CUHaCHA, sastav partnerstva, očekivane ishode i rezultate, a najavljena je i predstojeća aktivnost - okrugli stolovi.

Ususret konferenciji partnerstvo je održalo i 5. po redu projektni sastanak, na kojem se pažnja dala postignutim rezultatima i obavljenim aktivnostima do sad, te budućim projektnim aktivnostima.

ODRŽAN SAJAM TRADICIONALNE HRANE U ZADRU I TIVTU

Odrađena je još jedna od aktivnosti u okviru projekta CUHaCHA - sajam tradicionalne hrane održan je u Zadru i Tivtu. Na sajmu su se mogla probati tradicionalna jela iz Monografije kulinarske baštine. Osim projekta CUHaCHA predstavili su se i lokalni poljoprivredni proizvođači kod kojih su posjetitelji imali priliku kušati domaće proizvode.

PROJEKTNE NOVOSTI
 
Do kraja provedbe projekta partnerstvo čeka još nekoliko aktivnosti od kojih su neke:

Radionice i seminari kulinarske baštine, koje će biti održavane u Mostaru, u sklopu kuhinje izrađene kroz projekt;

Sajam kulinarske baštine koji će se održati u Mostaru 17.12.2022. godine;

Po jedan okrugli stol u svakoj partnerskoj regiji kako bi se diseminirali projektni rezultati.


Reci što misliš!