Događaji

od 21. do 23. listopada

Međunarodna konferencija Hrvatske paneuropske unije "Hrvatska i budućnost Europske unije"

Međunarodna konferencija Hrvatske paneuropske unije
Igor Soban/PIXSELL

U Zagrebu se od 21. do 23. listopada održava međunarodna konferencija Hrvatske paneuropske unije i sjednica Predsjedništva Međunarodne paneuropske unije

U organizaciji Hrvatske paneuropske unije, a u suradnji s Međunarodnom paneuropskom unijom, u Zagrebu će od 21. do 23. listopada biti održana međunarodna konferencija „Hrvatska i budućnost Europske unije“ te sastanak Predsjedništva Međunarodne paneuropske unije.

Na konferenciji, koja će biti održana u prostorijama Hrvatske paneuropske unije (Jurišićeva 1/a), najavljeni su između ostalih kao govornici: predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica, hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, zastupnici u Europskom parlamentu Karlo Ressler i Željana Zovko, zastupnik u Hrvatskom saboru Davor Ivo Stier, predsjednik Međunarodne paneuropske unije Alain Terrenoire, dopredsjednik Međunarodne paneuropske unije i predsjednik Hrvatske paneuropske unije akademik Mislav Ježić, glavni tajnik Međunarodne paneuropske unije akademik Pavo Barišić, predsjednik Njemačke paneuropske unije i dugogodišnji zastupnik u Europskom parlamentu Bernd Posselt, predsjednik Paneuropskog pokreta Austrije Karl von Habsburg-Lothringen i mnogi drugi.

„Na konferenciji će se govoriti o Hrvatskoj i budućnost Europske unije u multipolarnom svijetu. Govornici će raspravljati o temama poput rata u Ukrajini, migracijama, uvođenju eura u Hrvatsku, schengenskom prostoru, geopolitičkim odnosima, klimatskim promjenama, politici održive energije, tehnološke i ekološke transformacije (digitalna i zelena Europa), sigurnosti i obrane u Europskoj uniji, tradicionalnim vrijednostima i vrijednostima za budućnost. Konferencija se održava u sklopu obilježavanja obljetnice 100 godina Paneuropske unije i 30 godina Hrvatske paneuropske unije, a ove godine je i 110. obljetnica rođenja dugogodišnjeg predsjednika Međunarodne paneuropske unije Otta von Habsburga i 100. obljetnica rođenja prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.“, kazao je predsjednik Hrvatske paneuropske unija akademik Mislav Ježić u najavi konferencije.

U subotu u 16 sati bit će održana i sjednica Predsjedništva Međunarodne paneuropske unije.

Pokrovitelj konferencije je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, suorganizator je Međunarodna paneuropska unija, a partneri su: Zaklada Konrad Adenauer, Zaklada Hanns Seidel, i Zaklada Robert Schuman. 


Reci što misliš!