Događaji

Ivica Belina

Predsjednik udruge pacijenata: Ministarstvo zdravstva pogriješilo je u slučaju Matijanić

Predsjednik udruge pacijenata: Ministarstvo zdravstva pogriješilo je u slučaju Matijanić
Marko Lukunic / Pixsell

Ivica Belina predsjednik je Koalicije udruga u zdravstvu (KUZ), nestranačkog nacionalnog saveza udruga kojem je cilj pridonijeti napretku hrvatskog zdravstvenog sustava te predstavlja krovnu organizaciju udruga pacijenata u Hrvatskoj.

Belina, javlja Index, smatra da su zdravstveni sustav i samo Ministarstvo zdravstva u slučaju Vladimira Matijanića – pogriješili.

Podsjetimo, novinar Indexa Vladimir Matijanić umro je u petak, 5. kolovoza, u popodnevnim satima nakon što je danima tražio pomoć splitskih liječnika, a hitna ga je odbila odvesti u bolnicu. Matijanić je imao Sjögrenov sindrom (autoimunu bolest veziva) i intersticijsku bolest pluća te sumnju na još dvije autoimune bolesti. Obolio je i od covida.

Belina: Morao je biti u bolnici

“S obzirom na to da je bio poznat kao kronični bolesnik s autoimunom bolešću, a njegovo stanje bilo je poznato obiteljskom liječniku i liječnicima koji ga liječe, odnosno koji su ga liječili, on je morao odmah biti pozvan u bolnicu”, kaže Belina u razgovoru za Index govoreći o propustima u slučaju Matijanić.

Belina kao predsjednik KUZ-a nikako nije zadovoljan reakcijom Ministarstva zdravstva na čelu s ministrom Vilijem Berošem te misli da je takvim postupkom nanesena šteta zdravstvu.

“Sve je to bilo jedno veliko pranje ruku. Nanesena je šteta cjelokupnom sustavu. Da su priznali pogrešku, ne bi se moglo vratiti, ali sigurno se ne bi u budućnosti događale iste stvari”, ističe Belina u kritici Ministarstva zdravstva.

“Ne smijemo šutjeti!

Belina smatra da je Ministarstvo zdravstva, kao prvo, trebalo točno utvrditi sve nepravilnosti koje su se dogodile u slučaju pokojnog kolege Matijanića.

“Ministarstvo zdravstva je moralo od svih onih koji su bili uključeni u slučaj Matijanić tražiti ispriku i to sve objaviti. To bi bilo puno čišće, pristojnije i prihvatljivije od onog što smo gledali i slušali od Ministarstva zdravstva u slučaju Matijanić”, naglašava Belina u razgovoru za Index.

Na izravan upit što možemo napraviti da se slučaj Matijanić više nikad ne ponovi, Belina ističe da bi prije svega građani morali biti oni koji prijavljuju sve nepravilnosti iz sličnih institucija.

“Ne smijemo šutjeti, jer ako šutimo, ovakve stvari će se opet događati”, ističe na kraju Belina.


Reci što misliš!