Događaji

Jutarnji list

Spas za Srbiju preko Hrvatske

Spas za Srbiju preko Hrvatske
AP Images

EU dopušta Beogradu da putem Janafa uvozi sirovu rusku naftu, piše u subotu Jutarnji list, navodeći da je riječ o ustupku Komisije kako bi se zaštitila energetska sigurnost Zapadnog Balkana

Europska komisija i visoki predstavnik za vanjsku politiku i sigurnost pripremili su prijedlog novog paketa sankcija protiv Rusije, o kojem su jučer raspravljali stalni predstavnici zemalja članica u COREPER-u.

Jutarnji list imao je uvid u taj dokument. Cilj EU je postrožiti sankcije protiv Rusije, dodajući i nove proizvode čiji će uvoz biti zabranjen u EU, ali sankcionirati i pojedince ili poduzeća i u EU koji pružaju usluge ruskoj vladi ili poduzećima iz Rusije.

Novost je da se, uz postavljanje ograničene cijene za rusku sirovu naftu, predlaže i sankcioniranje prijevoznika koji bi prevozili takvu naftu za treće zemlje izvan EU.

Ipak, kako bi zaštitili brodovlasnike i industriju pomorskog prijevoza u EU, predviđena je derogacija za tankere registrirane u zemljama EU za prijevoz sirove ruske nafte za kupce u trećim državama, dakle izvan Europske unije. No, i za to postoji uvjet.

Tankeri iz država EU moći će prevoziti rusku naftu samo ako cijena te nafte bude na razini ograničene cijene koju će odrediti EU s partnerima, ili ispod te cijene.

Predviđeni su i mehanizmi za kontrolu kojima bi se mogla utvrditi kupoprodajna cijena sirove nafte. Prijevoz sirove nafte iznad te cijene bio bi ilegalan.

Ovo izuzeće je bitno kako bi paket novih sankcija bio prihvatljiv i za države poput Grčke i Cipra, čiji tankeri ovise i o prijevozu robe na moru za međunarodno tržište izvan EU.

U prijedlogu postoji i jedna važna točka koja se tiče Hrvatske i regije Zapadnog Balkana. Pozivajući se na zaštitu energetske sigurnosti u toj regiji, predlagatelji su u dokument stavili i mogućnost derogacije zabrane prijevoza sirove ruske nafte preko Hrvatske za Srbiju, piše novinar Jutarnjeg lista Augustin Palokaj.


Reci što misliš!