Događaji

Papa poslao poruku

Papa Franjo pozvao svijet da odbaci fosilna goriva, poručio da Zemlja gori

Papa Franjo pozvao svijet da odbaci fosilna goriva, poručio da Zemlja gori

Papa Franjo pozvao je u subotu na širenje obnovljivih izvora energije u svjetlu klimatske krize i rekao da posebno računa na mlade u svijetu.

"Potrebna nam je brza i odlučna promjena. I to ozbiljno mislim: računam na vas! Molim vas, nemojte nas napustiti, budite nam uzori!", rekao je poglavar Katoličke crkve u subotu na sastanku koji je organizirao Franjina ekonomija, međunarodni pokret mladih ekonomista koji je papa Franjo osnovao 2019. godine. 

Vrijeme je da budemo hrabri i da odbacimo fosilna goriva poput nafte, ugljena i plina, rekao je papa Franjo u Asisisiju u Umbriji.

"Ne možemo čekati idući međunarodni samit koji možda neće donijeti nikakve rezultate: Zemlja danas gori. Danas moramo nešto promijeniti - i to na svim razinama", rekao je Franjo.

Mladi ljudi iz cijeloga svijeta okupili su se u Assisiju, rodnom mjestu sv. Franje Asiškog, kako bi razgovarali o važnim pitanjima za budućnost.

Papa je u govoru istaknuo da će budući naraštaji najviše patiti od današnjih postupaka. 

"Danas moramo naučiti podnijeti žrtve u našem načinu života koji nije održiv", rekao je Franjo. "Inače će naša djeca i unuci platiti cijenu. A cijena će biti previsoka i previše nepravedna", naglasio je. 

Papa je oštro osudio potrošačku kulturu jer šteti društvenim odnosima. Govorio je o "demografskoj zimi" jer se u zapadnim zemljama rađa sve manje djece i kritizirao što se prema zaposlenim majkama često postupa bezobzirno.


Reci što misliš!