Događaji

Novi zakon

Onima koji odbiju mobilizaciju u Rusiji prijeti 10 godina zatvora

Onima koji odbiju mobilizaciju u Rusiji prijeti 10 godina zatvora

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je izmjene zakona koji predviđaju do deset godina zatvora za vojnike koji izbjegnu mobilizaciju, dezertiraju, predaju se ili odbiju boriti.

Te izmjene kaznenog zakona predviđaju kazne do deset godina zatvora za vojnike koji dezertiraju, ne odazovu se na mobilizaciju, neovlašteno se predaju neprijatelju ili se odbiju boriti. Djela pljačke također su kažnjiva kaznom do 15 godina zatvora.

Rusi masovno bježe iz zemlje

Te zakonske promjene uslijedile su nakon što je Rusija ovaj tjedan proglasila djelomičnu mobilizaciju rezervista za borbu u Ukrajini, gdje su ruske snage pretrpjele neuspjeh posljednjih tjedana.

Naredba o mobilizaciji, koja se prema vlastima odnosi na 300.000 ljudi, izazvala je zabrinutost mnogih Rusa, a neki su odlučili napustiti zemlju.

Novim zakonom olakšan je pristup ruskom državljanstvu

Dok Moskva svim sredstvima nastoji regrutirati više muškaraca za odlazak na bojišta u Ukrajini, Putin je danas potpisao zakon koji olakšava pristup ruskom državljanstvu za strance koji se prijavljuju u vojsku.

Prema tom zakonu, stranci koji se pridruže vojsci na razdoblje od najmanje godinu dana moći će podnijeti zahtjev za državljanstvo a da pritom ne moraju imati pet godina boravka na ruskom teritoriju, što je inače potrebno. Čini se da je ova mjera prvenstveno usmjerena na migrante iz bivših sovjetskih republika srednje Azije.


Reci što misliš!