Događaji

dobre vijesti

U splitskom Domu zdravlja uskoro nove radiološke pretrage

U splitskom Domu zdravlja uskoro nove radiološke pretrage
Borna Filic/PIXSELL

U sklopu Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije na tri mjesta bi se uskoro trebale početi obavljati biopsije i kontrastne mamografije, a cilj je uspostaviti i županijsku mrežu sa pet povezanih CT- a na području Splita, Dalmatinske zagore i otoka, doznaje se u domu zdravlja.

Cilj je omogućiti građanima da potrebne radiološke pretrage obave u svom mjestu i ne moraju odlaziti u bolnicu, doznaje se od voditelja Odjela radiološke dijagnostike u Domu zdravlja Dine Carića.

Kontrastna mamografija bi trebala zamijeniti MR u slučaju kada je ta pretraga neophodna ili postoje određene kontraindikacije, a bit će je moguće obaviti u Splitu, na nekom od otoka te u gradu na području Dalmatinske zagore.

Dom zdravlja Splitsko-dalmatinske županije  ima 12 dijagnostičkih centara i to u Splitu, Trogiru, Imotskom, Sinju, Kaštelima, Solinu, Makarskoj, Vrgorcu, Omišu, te na Hvaru, Braču i Visu.

Carić kaže kako su svi digitalizirani, opremljeni vrhunskom novom opremom - UZV-om, RTG aparatom, mamografom sa tomosintezom. Rad Dijagnostičkog centra na višu će razinu podići i novi 128- slojni MSCT koji se trenutno instalira u središnjem centru u Splitu. Prvi pacijenti se očekuju u listopadu nakon što djelatnici prođu potrebnu obuku. 

"Naš splitski dijagnostički centar ima kompletnu dijagnostiku i potrebne programe za onkološke i kardiološke pacijente. Zamišljen je da bude i mjesto telemedicinskog povezivanja ostalih 11 dijagnostičkih centara u županiji, gdje će radiolozi moći očitavati nalaze za cijelu županiju. U njemu su  zaposlena četiri inženjera radiologije i tri liječnika", ističe Carić.

Opremanje i digitalizacija, odnosno internetsko umrežavanje centra započelo je prije 12 godina kada je su započeli intenzivno nabavljati teleradiološku opremu i servere te dizajnirati programe za povezivanje.

A sve to kako bi liječnik radiolog mogao očitati nalaz koji dolazi iz bilo kojeg dijela županije sa svom radnog mjesta, odnosno tamo gdje se trenutno nalazi, u Hrvatskoj ili inozemestvu, kazao je Carić. 


Reci što misliš!