Događaji

u petrinji

Dodijeljena nagrada „Europski građanin“ Fondu 5.5 Zaklade SOLIDARNA

Dodijeljena nagrada „Europski građanin“ Fondu 5.5 Zaklade SOLIDARNA

Na prigodnoj svečanosti u Petrinji u organizaciji Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj Fondu 5.5 Zaklade SOLIDARNA uručena je nagrada Europski građanin za 2022. godinu

Priznanje kojim Europski parlament vrednuje rad na promicanju razumijevanja i jačanju europskog zajedništva predstavnicama Zaklade uručio je zastupnik u Europskom parlamentu Predrag Fred Matić istaknuvši kako mu je iznimna čast što nagrada ide u ruke „dobrih žena koje su prve priskočile u pomoć Petrinjcima i Banovini“.

U ime Fonda 5.5 nagradu su primile: Sanja Sarnavka, Marina Ajduković te Karla Pudar koje su, među ostalim, istaknule kako je nagrada Europski građanin ujedno i zahvala svim volonterima te donatorima. Ima ih više od 27 tisuća, a pomogli su „radom, vremenom te materijalnim donacijama“, podsjetile su dobitnice.

Voditeljica Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj Violeta Simeonova Staničić istaknula je da hrvatska mreža laureata nagrade Europski građanin broji sada devet dobitnika te je podsjetila da su priznanje dobili: Martina Čuljak s projektom Help Balkans (2014.); Hrvatska gorska služba spašavanja (2015.); humanitarna udruga fra Mladen Hrkać (2016.); Hrvatska udruga Transplant i Tvrtko Barun kao tadašnji ravnatelj Isusovačke službe za izbjeglice u jugoistočnoj Europi (2017.); HUKI - Hrvatski ured za kreativnost i inovacije (2018.); te kampanja Boranka Saveza izviđača Hrvatske (2020.). U 2019. priznanje nije dodijeljeno zbog izbora za deveti saziv Europskog parlamenta.

Svečana dodjela nagrade održana je u sklopu prvog „Regionalnog sajma kulture razvojne suradnje”.

Više informacija  

Nagrada Europski građanin priznanje je kojim Europski parlament vrednuje rad na promicanju europskog zajedništva i solidarnosti te poticanju aktivnosti kojima se u praksi izražavaju vrijednosti sadržane u Povelji EU-a o temeljnim pravima. Građani i udruge projekte za ovu nagradu mogu prijaviti samostalno, a kandidate mogu nominirati i zastupnici u Europskom parlamentu. U svakoj državi članici, nacionalni žiri odabire finaliste, a o konačnim pobjednicima odlučuje Odbor za nagradu koji vodi predsjednica Europskog parlamenta.

Fond 5.5 osnovan je nakon potresa u Zagrebu, u ožujku 2020. kako bi pružao kriznu financijsku potporu socijalno ugroženim građanima. Ponovno je aktiviran neposredno nakon potresa koji su u prosincu 2020. pogodili Sisačko-moslavačku županiju. Kroz veliku humanitarnu akciju prikupljeno je više od 17,2 milijuna kuna usmjerenih na  više od 1200 obitelji stradalih od potresa. Oblici podrške uključili su jednokratnu financijsku pomoć, pomoć u stambenom zbrinjavanju, popravcima i obnovi kuća i gospodarskih objekata. Uloženo je i 1,2 milijuna kuna u razvoj lokalnih zajednica i obrazovnih kapaciteta širom potresom i siromaštvom pogođene regije.


Reci što misliš!