Događaji

#PRIOPĆENJE

Ministarstva mora reagiralo na izjave Pokreta otoka o Zakonu o pomorskom dobru

Ministarstva mora reagiralo na izjave Pokreta otoka o Zakonu o pomorskom dobru
Dusko Jaramaz/PIXSELL

Priopćenje Ministarstva mora, prometa i infrastrukture nastavno na izjave Pokreta otoka o nacrtu Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama donosimo u cijelosti

"Prije svega, željeli bismo pojasniti kako je nacrt prijedloga Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama još u izradi, ali možemo potvrditi kako se ni u kojem slučaju ne može govoriti o tome kako će novi Zakon olakšati ograđivanje i naplatu ulaska na plažu.

Upravo suprotno, Zakon koji se priprema, u odnosu na postojeći zakon koji uređuje pomorsko dobro, trebao bi jasnije i detaljnije propisati postupke i obveze koje imaju davatelji koncesije, koncesionari, kao i posljedice za koncesionare koji krše obveze iz koncesije. Također će se obvezati sve jedinice lokalne samouprave na čijem se području nalazi pomorsko dobro da ga štite i unaprjeđuju, kroz planove uređuju vrste plaža u skladu sa svojim potrebama te pomorskim dobrom upravljaju na transparentan način.

Riječ je o Nacrtu prijedloga Zakona koji je u izradi i na kojem radi Radna skupina koju čine stručnjaci iz redova profesora te stručnjaka iz područja pomorstva i pomorskog dobra.

Uz to, stručne službe Ministarstva, odnosno državni tajnik Josip Bilaver su u više navrata bili u kontaktu s predstavnicom Pokreta otoka te je zatraženo i dobiveno njihovo mišljenje, koje će zasigurno biti od koristi prilikom oblikovanja teksta Nacrta prijedloga Zakona.

Ovim putem zahvaljujemo na svim dosad pristiglim komentarima, i kroz Radnu skupinu i ostale konzultacije, a vjerujemo kako ćemo uz njihov doprinos pripremiti kvalitetan Zakon koji će zaštiti pomorsko dobro, jedan od najvrjednijih prirodnih resursa Republike Hrvatske.

Nakon što bude završen i sam tekst, isti će biti objavljen na središnjem državnom internetskom portalu za savjetovanje s javnošću, gdje će sva zainteresirana i opća javnost imati priliku dati svoje komentare i na taj način doprinijeti izradi samoga Zakona."


Reci što misliš!