Događaji

treći slavodobitnički plamenac

Nakon dvostrukog pripetavanja Frano Ivković slavodobitnik 307. sinjske Alke

Nakon dvostrukog pripetavanja Frano Ivković slavodobitnik 307. sinjske Alke
Davor Puklavec/PIXSELL

Slavodobitnik 307. Alke održane u nedjelju u Sinju je alkar Frano Ivković kojem je to treći slavodobitnički plamenac u njegovoj alkarskoj riznici.

Ivković je pobjedu na 307. Alci ostvario nakon dvostrukog pripetavanja, sakupivši devet pobjedničkih punata. Slavodobitnik je jubilarne 300. Alke 2015. godine, a slavodobitnički plamenac ponio je i na 304. Sinjskoj alci 2019. godine.

U prvoj trci alkarskog natjecanja 17 alkara kopljanika pogodilo tek 19 punata, a jedino je Ivo Zorica bio nadprosječan s pogotkom u najmanji krug.

Gradska glazba Sinj, koja ove godine slavi 160 godina postojanja učestalije je svirala u drugoj trci u kojoj su po tri punta upisali Mihovil Župa, Kristijan Bikić, Frano Ivković i Frano Talaja.

Nakon Bare i Čoje, pripetavanje se dogodilo i na Alki na kojoj su trojica kopljanika sa šest osvojenih punata krenuli u boj do kraja - Bikić, Zorica i Ivković. Bikić je u prvom promašio, Zorica i Ivković su osvojili po punat a Ivković je pogotkom "u dva" u drugom krugu sebi osigurao titulu.

Alkarski vojvoda Mario Šušnjara na koplje slavodobitnika privezao je plamenac kao znamen pobjede na 307. junačkom megdanu. Momku slavodobitnika Mariju Blajiću kao i slavodobitniku pripala je zlatna plaketa Alke.

Alkarski vojvoda, novoizabran od Skupštine Viteškog alkarskog društva u travnju rekao je da se od veličanstvenih pobjeda Sinjana 1715. nad Turcima i 1991. u Domovinskom ratu puno toga dogodilo, ističući ulazak Hrvatske u NATO, Europsku uniju, te povezanost sjevera i juga Pelješkim mostom.

Upozorio je, međutim i na iseljavanje stanovništva. "Sve nas je manje. Pusta osta Slavonija, Lika i Krbava, Primorje i Dalmacija. Mladi ljudi odlaze i izgrađuju tuđe zemlje", rekao je, upozorivši da nam uzalud sva postignuća ako ostanemo bez ljudi.

Pozvao je sve građane, posebice političare, gospodarstvenike i znanstvenike da udruže snage, daju najbolje od sebe i zaustave negativne demografske trendove.

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović koji je pokrovitelj Alke na je kraju natjecanja slavodobitniku kojega je darovao poželio da pobijedi i dogodine.

Alku je pratio i državni vrh, ali i na poziv predsjednika Milanovića slovenski predsjednik Borut Pahor, što je prvi puta da neki predsjednik druge države dolazi na Alku.


Reci što misliš!