Događaji

istražili smo

Može li osoba s invaliditetom biti turist u Zadru?

Može li osoba s invaliditetom biti turist u Zadru?
Ana Pavičić

Naša je novinarka odlučila istražiti koliko su javne površine i znamenitosti u Zadru dostupne osobama s invaliditetom

11. lipnja 2022. godine održan je prosvjed pod nazivom „Vožnja za kvalitetan i neovisan život“, prvi prosvjed osoba s invaliditetom u Hrvatskoj.

Na prosvjedu je iznesen niz prepreka s kojima se suočavaju osobe s invaliditetom, a upućen je i zahtjev za donošenje zakona kojim bi se regulirala sva prava i obveze osoba s invaliditetom, a koji bi im osigurao kvalitetan i neovisan život.

Potaknuta tim okupljanjem, odlučila sam istražiti koliko su javne površine i znamenitosti u Zadru dostupne osobama s invaliditetom. S obzirom na to da sam nedavno ugostila osobu s invaliditetom, odlučile smo (pokušati) posjetiti uobičajene turističke lokacije.

Prva lokacija koju smo posjetile bila je plaža za osobe s invaliditetom Uskok. Prilaz plaži je u potpunosti prilagođen osobama s invaliditetom i mogu se samostalno kretati po plaži u kolicima.

Prilikom ulaska u more, dvojica spasilaca uvode osobu s invaliditetom u plastičnim kolicima te proces funkcionira izvrsno. Problem nastaje kada se uđe u more jer je dno pod stijenama i vrlo brzo se prelazi u dubinu, što u potpunosti onemogućuje kretanje osobi s invaliditetom.

Zaključak boravka na Uskokovoj plaži jest da je prilagođena osobama koje nisu u potpunosti vezane za kolica i koji imaju asistenta ili osobu koja će biti s njima. 

Nakon plaže smo odlučile prošetati novim dijelom rive, ali nam je prilaz do iste bio otežan zbog duboko nasutog šljunčanog dijela po kojemu je bilo nemoguće proći kolicima. Jedini način za prelazak do rive bio je da prenesemo kolica, što smo i učinili. Za taj su pothvat bile potrebne tri osobe te isti nije bio nimalo lak.

Isto smo učinili prilikom odlaska na Trg pet bunara te u park kod Sfinge, budući da smo imale želju posjetiti znamenitosti grada.

Zbog stepenica i nepristupačnog terena, često smo nosile kolica.

Osim očekivanih problema s nepristupačnim terenom u staroj jezgri grada, naišli smo i na druge probleme u samom gradu.

Kao najveći bih izdvojila nepropisno i učestalo parkiranje automobila na prilaze za osobe s invaliditetom, što onemogućava prolaz kolicima pa smo često morali kolicima silaziti s nogostupa na cestu kako bismo zaobišle automobil parkiran na prilazu.

Prilikom razgovora jedna je građanka ukazala na kroničan nedostatak parkirnih mjesta u gradu (posebice u sezoni), zbog čega su građani prisiljeni nepropisno parkirati.

Prilikom šetnje po gradu popeli smo se na Bedeme koji su je posebno oduševili, ne samo zbog prekrasnog pogleda, nego i zbog potpune prilagođenosti šetnice osobama s invaliditetom.

Staza  na šetnici ravna je i popločena te dovoljno široka kako bi se osoba u kolicima nesmetano kretala.

Govoreći o pristupačnosti grada i javnih prostora, Zadar je definitivno u boljem stanju od drugih dalmatinskih gradova, poput Šibenika ili Splita. No, treba navesti kako u Zadru, kao i u drugim dalmatinskim pa i hrvatskim gradovima osobe s invaliditetom privlače znatiželjne poglede i neprimjerene komentare. 

Nakon tih nekoliko dana provedenih u društvu osobe s invaliditetom, mogu zaključiti kako je Zadar u određenoj mjeri prilagođen osobama s invaliditetom, ali ima još puno prostora za napredak kako na prostornoj, tako i na društvenoj razini, kao i ostatak države.

Smjer je dobar, ali bi bilo lijepo kad bi se te promjene kretale - malo brže. 

 


Reci što misliš!