Događaji

Slovački novinari posjetili Vir

Slovački novinari posjetili Vir
Kažimir Škrbić

Novinari magazina Život, jednog od najutjecajnijih pisanih medija u Slovačkoj, boravili su na otoku Viru. Reportaža o otoku čitat će se i na njihovom portalu www.zivot.pluska.sk

Koliko je slovačkih turista koji ljetuju na otoku Viru, zašto sve veći broj Slovaka kupuje kuće za odmor na otoku Viru i kako poskupljenja utječu na ugostiteljske cijene te cijene apartmanskog i drugog smještaja u Hrvatskoj? – neka su od pitanja na koje su odgovore htjeli dobiti novinarka Erika Szalayová i fotograf Julius Dubravay.

Iskusni reporteri magazina Život, drugog najprodavanijeg časopisa u Slovačkoj, boravili su početkom tjedna na Viru kako bi čitateljima ponudili priču iz prve ruke.

- Na Šepunatki smo pronašli Slovake koji su kupili kuću i saznali njihove razloge dolaska na otok - kaže Erika otkrivajući kako se reportažom iz Vira želi demantirati niz glasina koje se u Slovačkoj pojavljuju uoči svake ljetne turističke i sezone godišnjih odmora.

- U Slovačkoj su se raspisali o najezdi meduza u Jadranskom moru, strašnim poskupljenjima i tome slično. U vrijeme korone pisalo se o velikim brojkama oboljelih. Iz nekog razloga Hrvatska je uvijek meta tih glasina - objašnjava Erika. Slovačkim reporterima iz Bratislave zato je bilo važno stvoriti vlastitu sliku o Hrvatskoj, Dalmaciji i otoku Viru, a u tomu im je pomogla virsko-slovačka blogerica i influencerica Miriam Kelečić koja veći dio godine boravi na otoku.

U utorak je gospođi Kelečić iz tiska izašla već četvrta knjiga iz serijala Zaži Vir, koja je ovog puta kao dvojezično izdanje posvećena gastronomiji Slovačke i Hrvatske. Miriam je prije pet-šest godina – kada je za Slovake i Čehe počela pisati blog o Viru (www.zazivir.sk) – bila ključna osoba za uspjeh otoka na slovačkom tržištu, pa su otad turističke brojke dolazaka i noćenja slovačkih gostiju u neprekidnom rastu.

Njezin je blog pratila i Szalayová, pa je priča o Kelečić i Viru bila jedna od tema ove novinarke specijalizirane za reportaže o aktualnim događajima i onomu što se novinarskim žargonom naziva – priča o ljudskim sudbinama.     

- Bila sam u Zadru i drugim gradovima Dalmacije i Hrvatske. Obišla sam cijelu jadransku obalu, pa mogu kazati kako je Vir zaista lijep, a more izrazito čisto. Hrvatska je s druge strane Slovacima dostupna kao destinacija do koje se dolazi automobilom, i to po prekrasnom autoputu - primjećuje Slovakinja.

Dio priče o otoku koji je prije dvije godine u vrijeme korona krize bio najuspješnija hrvatska turistička destinacija, a posljednjih sedam godina redovito jedna od deset najboljih, bio je direktor virske Turističke zajednice Srđan Liverić. Slovačkim reporterima Liverić je predstavio turistički i razvojni potencijal otoka naglašavajući kako su podizanjem komunalne i krupne infrastrukture stvoreni uvjeti za turistički razvoj na otoku, a jedan od simbola te transformacije je rezidencijalna Villa Lanterna kao prvi virski ekskluzivni turistički objekt s pet zvjezdica.

Otad je na otoku znatno podignut standard turističke ponude i usluge, što su među ostalima prepoznali i slovački turisti. Tako je samo u dosadašnjem dijelu lipnja na Viru ostvareno nešto više od 5.100 noćenja turista iz Slovačke, što je najveća brojka Slovaka na otoku otkad se prati turistička statistika i za 30 posto bolji rezultat od lanjskog. Jedan od razloga takvog uspjeha možda je i pogled kojeg je iz snimateljske vizure ponudio fotograf Julius Dubravay.

- Vir je izrazito fotogeničan, kontrastan i ambijentalno raznolik. Ima lijepe pitome plaže i nenastanjeni dio otoka čije se zelenilo i prirodni ambijent moraju sačuvati - ističe Dubravay. Magazin Život izlazi u tiskanom obliku u tjednom ritmu unutar istog izdavačkog News & Media holdinga kao i Plus 7, najčitaniji tjednik u Slovačkoj.   

ČETIRI KNJIGE POSVEĆENE VIRU I HRVATSKOJ

Sinoć je četvrta knjiga virske Slovakinje Miriam Kelečić Zaži Vir u Slovačkoj ugledala izdavačko svjetlo dana, a u Hrvatsku stiže 15. srpnja. Knjiga je lijepo dizajnirana, napisana na slovačkom i hrvatskom te prepuna tradicionalnih recepata iz slovačke i hrvatske kuhinje. Kelečić očekuje kako će kao prethodna tri izdanja i ovo gastronomsko biti brzo razgrabljeno.

- Jedva je čekam vidjeti. Uzbuđena sam kao da sam rodila još jedno dijete - emotivna je Kelečić. Prvu knjigu iz serijala Zaži Vir Kelečić je početkom 2020. predstavila u Bratislavi, a u međuvremenu je promovirala i plišanog medvjedića Virka kao slovačku Instagram i Facebook zvijezdu.     

SLOVAČKI NOVINARI VOLE VIR

Dolazak Erike Szalayove i Juliusa Dubravayja nije prvi kada su u pitanju novinari i reporteri iz Slovačke. Prije dvije godine državna slovačka televizija RTVS sa svojom novinarskom ekipom također je došla na Vir, gdje je u vrijeme pandemije radila priču o Viru kao sigurnoj i poželjnoj turističkoj destinaciji. Tada su na otoku, kao i godinu kasnije, boravili novinar Andrej Bálint i snimatelj Róbert Beňo.


Reci što misliš!