Događaji

večernji list

Do ljeta u Saboru tri nove stranke

Do ljeta u Saboru tri nove stranke
Milan Sabic/PIXSELL

Do početka ljetne stanke Sabor će dobiti tri nove parlamentarne političke stranke. A jedna bi potencijalno mogla biti i najbrojnija politička oporbena opcija, piše u subotu Večernji list

Riječ je o stranci koju osnivaju bivši SDP-ovci, koje je lider te stranke Peđa Grbin izbacio ili su je sami napustili nezadovoljni smjerom kojim je Iblerov trg vodi. Kako neslužbeno doznaje Večernji list, osnivačka skupština nove stranke na ljevici održat će se 9. srpnja, a isti izvori kažu da će se najvjerojatnije zvati Socijaldemokrati.

Iako njezini osnivači i dalje tvrde da nije najvažnije tko će stranku voditi, kako stvari stoje, bit će to Davorko Vidović, bivši SDP-ov ministar rada u Vladi Ivice Račana i bivši politički tajnik SDP-a u vrijeme dok je tu stranku vodio Davor Bernardić.

I dok će Vidović najvjerojatnije biti novi lider, Bernardić, koji je danas koordinator Socijaldemokrata za Zagreb, sasvim će sigurno biti dio vodstva nove političke stranke, kao što će to biti i Domagoj Hajduković, Nikša Vukas, Renata Sabljar Dračevac, Ivana Posavec Krivec...

Hoće li se stranci priključiti i članovi Kluba socijaldemokrata poput Rajka Ostojića i Zvane Brumnića, još se ne zna, a sigurno je i da Matko Kuzmanić, koji je trenutačno također u Klubu socijaldemokrata, u novu stranku neće ući. Štoviše, zna se i da ima ponudu da se vrati u SDP.

Kako će na kraju završiti ta nova bitka između bivših kolega i koja će oporbena politička stranka biti najbrojnija u Saboru, zanimljivo je pitanje.

Davorko Vidović, koji trenutačno vodi Udrugu socijaldemokrata, uvjeren je da će velika većina članova Kluba, sigurno njih 14, a možda i 15 od ukupno 18, učlaniti se i u stranku i da će nova politička opcija koju osnivaju biti jača od SDP-a koji trenutno ima 14 saborskih zastupnika. Isto je tako uvjeren da će se biračko tijelo SDP-a podijeliti, ali i da Socijaldemokrati mogu zagrabiti i među one koji trenutačno ne izlaze na izbore.

I dok će birači od centra nalijevo novu potencijalnu političku opciju morati pričekati još desetak dana, oni na desnici već su brojniji za jednu novu stranku.

U četvrtak je u Zagrebu saborski zastupnik Milan Vrkljan osnovao stranku Pravedna Hrvatska. Dio biračkog tijela nove desne stranke sigurno će uzeti i stranka koju najavljuje nezavisna zastupnica u Saboru Karolina Vidović-Krišto koja je zajedno s Vrkljanom početkom godine i napustila Domovinski pokret. Njezina bi se stranka trebala zvati Odlučnost i pravednost, a osniva se uskoro, piše novinarka Večernjeg lista Petra Maretić Žonja.


Reci što misliš!