Događaji

#pašman

Čistoća smanjila broj odvoza komunalnog otpada

Čistoća smanjila broj odvoza komunalnog otpada
Otok Pašman

23. srpnja 2021. godine stupio je na snagu Zakon o gospodarenju otpadom kojim se uređuje sustav gospodarenja otpadom, a koji ima za cilj zaštitu okoliša i ljudskog zdravlja sprječavanjem ili smanjenjem nastanka otpada te povećanje recikliranja i ponovnog korištenja reciklanata

Sukladno odredbama zakona, isporučitelj usluge Čistoća d.o.o. Zadar, dostavila je svim općinama i gradovima Zadarske županije, pa tako i Općini Pašman, prijedlog Odluke o načinu pružanja javne usluge skupljanja komunalnog otpada na području općine.

Čistoća je predložila novi način odvoza komunalnog otpada na jedan puta tjedno u periodu od 1. siječnja do 15. lipnja i od 16. rujna do 31. prosinca te dva puta tjedno u periodu od 16. lipnja do 15. rujna, bez obzira koristi li uslugu jedan korisnik samostalno ili više korisnika zajednički, za spremnike volumena 120 l i 240 l. U dogovoru s ugostiteljima subotom će se iz ugostiteljskih objekata odvoziti otpad i treći put u tjednu što će se i dodatno naplaćivati, javlja portal Otok Pašman.

Općina Pašman na sastanku s predstavnicima Čistoće je razgovarala o zadržavanju dosadašnjeg broja odvoza komunalnog otpada zimi dva puta, a ljeti tri puta tjedno kako je bilo i dosada. Međutim u Čistoći Zadar smatraju da je novo utvrđeni broj odvoza dovoljan s obzirom da su sva kućanstva dobila još jedan spremnik za recikliranje otpada, čime će se smanjiti količina otpada iz kućanstva.

Predstavnici Čistoće navode kako bi zadržavanje postojećeg broja odvoza mogli dosta teško izvršavati s obzirom na njihov kapacitet, a u konačnici ukoliko bi i ostali na dosadašnjem broju odvoza ljeti tri puta, a zimi dva puta, to bi dodatno povećalo cijenu odvoza što predstavnicima otočkih općina nije bilo prihvatljivo.

Unutar Zadarske županije skoro sve općine i gradovi su se odlučili na model smanjenja broja odvoza umjesto velikog povećanja cijena.

Za sad se cijene odvoza smeća ne mijenjaju, ali kako saznajemo, Čistoća planira odrediti novu jedinstvenu cijenu obavezne minimalne javne usluge odvoza komunalnog otpada koja je za područje otoka Ugljana i Pašmana za kućanstva u iznosu od 81,75 kuna bez PDV-a, odnosno za korisnika usluge koji nije kućanstvo 109,35 kuna bez PDV-a. Iz Čistoće javljaju da su novu cijenu odvoza otpada formirali zbog novog načina odvoza te povećanja materijalnih troškova, prvenstveno goriva i trajektne karte.


Reci što misliš!