Događaji

okrugli stol u kneževoj palači

Kultna zlatna maraština vraća se u punom sjaju

Kultna zlatna maraština vraća se u punom sjaju

Što možemo ponuditi gostu, naše izvorno, lokalno? Maraštinu! Kroz okvir agronomije enologije i sommelierstva, Dani maraštine u Zadru započeli su u četvrtak prije svega raspravom.

Okrugli stol u Kneževoj palači okupio je stručnjake - bili su to Marina Pavlović, dipl. ing. agronomije, prof. dr.sc. Edi Maletić, vrhunski agronomski stručnjak, znanstvenik, autor velikog broja stručnih radova, knjiga i voditelj projekata, Juraj Sladić (Testament vinarija), te Josip Orišković, sommelier.

Ivan Stiblik, organizator Zadar Wine Festivala i Dana maraštine, predstavio je cilj manifestacije - prezentacija potencijala naše maraštine, koja bi mogla zauzeti značajno mjesto u ugostiteljskoj i turističkoj ponudi. 

- O maraštini se može jako puno toga reći, sorta je za nas u sjevernoj Dalmaciji nerijetko zadarska, šibenska, smatramo je autohtonom. Sorta vinove loze kao tema zanimljiva je i znanstvenicima. Volimo kada se znanstveni projekti usmjeravaju na oplemenjivanje sorti i bolje prihvaćanje od strane potrošača, istaknuo je Maletić.

Oko 260 sorti u Hrvatskoj je u uzgoju, 120 smatramo autohtonima. Od Kvarnera do Konavala naći ćemo maraštinu!

- Slavoncima je primjerice jako važno smatrati autohtonom graševinu. Nemojmo se previše zamarati je li prva biljka maraštine niknula ovdje ili nije, napravimo najbolja vina od nje i to je sasvim dovoljno! Ako želimo njezin maksimum, na dobrom smo mjestu, a to je sjeverna Dalmacija.

Maraština se uzgaja u Italiji, Grčkoj, ali usudit ću se reći - nigdje nema takve uvjete da očituje svoj bogat genetski potencijal kao ovdje u sjevernoj Dalmaciji. Naša istraživanja kažu da je kultna naša sorta. Još 1934. godine analiza vina maraštine pokazala je da je to vino Mediterana sa svim kvalitetima za priređivanje lijekova i ljekovitih vina po liječničkim potrebama i čak po naputcima inozemnim farmakolozima, rekao je dr.sc. Edi Maletić. 

Maletić dodaje kako vino nije samo alkohol, već napitak koji može povoljno djelovati na naše zdravlje.

Maraština je polivalentna sorta i od nje se mogu dobiti različita vina.  A koliko su proizvodi u zadnjih desetak godina pristupačni na tržištu? 

Unutar same Zadarske županije velike su razlike ovisno o položaju vinograda. Pomakli se jesmo i to mnogo, kaže Pavlović.

- Nema proizvođača u županiji koji u svojoj paleti nema vina od maraštine. Sama sorta nije visokog potencijala kao pošip, ali već primjenom određenih zahvata u vinogradu mogu se poboljšati njezini parametri. Nedostatak maraštine je zadržavanje svježine bez obzira na teroar. Brzo gubi kiselinu u dozrijevanju. Enolozi prate odnos šećera i kiselina, nekad je teško balansirati. A to je izazov - pred vinarima je da ga prihvate i pomaknu rokove sve ranije za berbu u skladu s globalnom zatopljenjem. Tehnologiju smo savladali; ali sada se treba pozabaviti tehnikama u vinogradu! Iz godine u godinu rezultati su sve bolji, istaknula je Pavlović.

A Dane maraštine pratimo i dalje, vidimo se na Poljani Šime Budinića od 18 sati!

 


Reci što misliš!