Događaji

za najuspješnije ostvarenje 2021.

Iva Letilović i Igor Pedišić dobili nagradu "Viktor Kovačić" za Providurovu palaču

Iva Letilović i Igor Pedišić dobili nagradu
Bosnić+Dorotić

Izložba ostvarenja hrvatskih arhitektica i arhitekata u 2021. otvorena je u srijedu u Lapidariju Arheološkog muzeja u Zagrebu, uz dodjelu nagrada za životno djelo i godišnjih nagrada Udruženja hrvatskih arhitekata.

Nagradu „Viktor Kovačić“ za životno djelo primili su Renata Waldgoni i Andrej Uchytil koji su, rečeno je, konzistentnim slijedom arhitektonskih radova ucrtali put racionalnom i neretoričkom, te nedvojbeno likovno enigmatičnom smjeru promišljanja arhitekture koja nije popuštala pred prijemčivim trendovima pričljivog opisivanja arhitektonskih postupaka i procedura.

Svečano otvorenje kompleksa Dvije palače Svečano otvorenje kompleksa Dvije palače

Zahvalivši na nagradi Waldgoni, peta žena koja ju je osvojila, poželjela je da se ubuduće broj nagrađenih žena poveća i uskladi s brojem diplomiranih arhitekata, dok je Uchytil poručio kako smisao nagrade postoji i za one koji tek počinju svoj put, a osobito se danas ne smije izgubiti odgovornost za suštinske vrijednosti arhitekture.

Iva Letilović i Igor Pedišić primili su za Providurovu palaču u Zadru Nagradu ‘Viktor Kovačić" za najuspješnije ostvarenje u svim područjima arhitektonskog stvaralaštva za 2021. 

- Parazitska struktura implementirana je u unutrašnjost Providurove palače, prethodno ogoljene do svoje konstruktivne osnove. Nova struktura – razgranate forme, očišćena od suvišnih detalja – uvlači javni prostor u svoje prizemlje, gdje nailazimo na sudar slojeva i spoj svjetova: novoga i povijesnoga. U kontinuitetu s prethodno izvedenom Kneževom palačom, Providurova palača postaje novo mjesto susreta i kulturnih zbivanja. Suptilnost implementacije parazitske strukture u tkivo sklopa palače očituje se umnogostručenim fenomenološkim aspektima. Ono što je gradbeno, ujedno je i arhitektonsko, a izraženo je u trijadi: konstrukcije, materijalizacije i prostornosti.

- Kretanje nikad nije pravocrtno, nego asocijativno, navodeći korisnika na kontinuirano istraživanje prostornih fenomena, ritmičnosti ambijentalnih vrijednosti i mogućih sadržaja. Asketski materijalizirana parazitska struktura postaje medijator nove namjene – izložbenih postava i različitih događaja – novog sagledavanja grada te, konzolnim istakom kao prostornim klimaksom, iščitavanja crvenila „petih“ fasada povijesne jezgre Zadra. Taj istak, u svojoj nenametljivoj apstrakciji, lucidno „skriva“ svu prateću i neophodnu infrastrukturu; onu koja postaje motor projekta i njegovih budućih namjena, pa tako „paradigmatski“ otvara put budućim sličnim projektima. „Paradigma“ nije vidljiva samo u svojoj arhitektonskoj prirodi, nego i u uspješnoj komunikaciji svih aktera projekta: arhitekata, konzervatora, predstavnika gradskih institucija, izvođača radova i ostalih sudionika, te čini tipološki iskorak u kojem se isprepleću kultura i svakodnevica javnog života, stoji u objašnjenju. 

Više o nominaciji na ovoj poveznici. 

"Kuća dide Marka" u Trogiru Davora Bušnje osvojio je Nagradu ‘Drago Galić" za najuspješnije ostvarenje na području stambene arhitekture.

Nagradu ‘Bernardo Bernardi za najuspješnije ostvarenje na području oblikovanja i unutrašnjeg uređenja primili su za Centar za posjetitelje i vidikovci Lonjskog polja Mia Roth Čerina i Tonči Čerina.

Nagradu  ‘Neven Šegvić’ za publicistički, kritički, znanstveno-istraživački i teorijski rad na području arhitekture primio je Andrija Rusan je za Časopis Oris.

Predsjednik UHA Robert Šilje rekao je da su izloženi radovi rezultat dugotrajnog rada koji u nekim slučajevima traje i više od jednog desetljeća. "Sva ostvarenja postavljaju nove vrijednosti na kojima svi mi učimo i napredujemo", istaknuo je.

Zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet čestitao je nagrađenima i zahvalio organizatorima što održavaju kontinuitet izložbe i najcjenjenije nagrade na hrvatskoj arhitektonskoj sceni. 

U ime ministrice kulture laureatima i nominiranima je čestitao Ivica Poljičak, poželjevši im što više novih arhitektonskih radova koji će im biti na čast.

Za godišnju izložbu,  koja je otvorena do 12. lipnja, prijavila su se 94 rada: 80 ostvarenja i 14 publicističkih i nakladničkih radova.

Radove je ocjenjivao žiri, Krešimir Damjanović, Vjekoslav Gašparović, Krunoslav Ivanišin, Paula Kukuljica, Dinko Peračić, Vanja Rister, Rosa Rogina i Mojca Smode Cvitanović.


Reci što misliš!