Događaji

to volimo čuti

Ante Ćurković: Uredit ćemo okoliš, a do kraja godine ulazi se u Centar za mlade

Ante Ćurković: Uredit ćemo okoliš,  a do kraja godine ulazi se u Centar za mlade
Iva Pejković

I dok Providurova palača, zajedno s Kneževom, obnovljena i uređena, "živi punim plućima", pita li se netko što je s Centrom za mlade?

Ovaj izuzetno važan projekt kao da je pomalo pao u drugi plan, dok je ministrica kulture i cijela svita čelnika obilazila dvorane kompleksa Muzej II palače. I sama Gradska knjižnica Zadar dobila je značajan komad kolača, te svakodnevno provodi niz aktivnosti u svojem ogranku "Grad". Izložbe, stručna vodstva, radionice, koncerti, i sve potpuno besplatno uz samo otvorenje velikog kulturno umjetničkog zdanja u samom srcu Poluotoka. A tamo na Vošti čeka još jedna zgrada čije otvorenje nasušno treba onaj drugi sektor - nezavisno kulturni.

Ipak, nešto se kreće, nešto se kreće. Doznajemo to od pročelnika Ante Ćurkovića koji nas je izvjestio kako se uz obavljen tehnički pregled čeka na izdavanje uporabne dozvole za Centar za mlade.

- Nakon izdavanja uporabne dozvole očekuje se ona druga faza a ona uključuje raspisivanje javne nabave za uređenje okoliša. To bi se trebalo dogoditi već sljedeći tjedan.Nakon toga krenulo bi se na radove u javnom prostoru, te ako dinamika bude pratila planirane rokove, već bi se moglo ući u samu zgradu do kraja ove godine.

S obzirom na to da se radi o okolišu koji je nedjeljiv od objekta Centra za mlade, implementacija projekta uređenja okoliša, na 4.040 m2 obuhvata, kao sljedeća faza strateškog projekta rekonstrukcije Centra za mlade, uključuje izvođenje radova parternog uređenja okoliša Centra za mlade, te provedbu stručnog nadzora.

Ideja oblikovanja okoliša Centra za mlade bila je ostvariti ekstenziju interijera same građevine u okolni vanjski prostor. Elementi oblikovanja su lagani, montažni i prije svega multifunkcionalni te će budući prostor imati par različitih karaktera, svojevrsnih 'vanjskih prostorija' različitih ugođaja i stupnjeva privatnosti:

'hodnik' - svjetlosna promenada od stupova javne rasvjete koji su na najvišim točkama povezani sajlama za prihvat dodatnog osvjetljenja (svjetlosnih lanaca_žarulja), a istovremeno ima alternativnu mogućnost uporabe (za prihvat raznih dekoracija, rasvjetnih tijela ili izložaka). Ovaj prostor je u funkciji 'vanjskog hodnika', tj. prolaza kratkog zadržavanja uz izložbe ili štandove;

'dnevni boravak' - adekvatni vanjski prostor za odmor, druženje i zabavu, odnosno krajnja točka kretanja, mjesto relaksacije, razgovora i druženja;

'PVN_prostor više namjena' = multifunkcionalno parkiralište - površina parkirališta iza određenog sata u danu koristi za javna okupljanja, izložbe, koncerte i slično. Ovaj prostor se aktivira po potrebi, multifunkcionalan je, a u vrijeme aktivnosti je u stalnoj promjeni kapaciteta korisnika. 

Novo projektno rješenje uređenja okoliša ponudit će cjelovitu funkciju urbanističkoga sklopa uz Centar za mlade i Gradsku knjižnicu, a sve s ciljem trajne i smislene regeneracije prostora bivše vojarne te integracije u urbanu matricu grada.


Reci što misliš!