Događaji

čudesna bočica!

Pašmanski aceto od smokava za ljubitelje slanih i slatkih jela

Pašmanski aceto od smokava za ljubitelje slanih i slatkih jela

Čudesna bočica! Pašmanski aceto od smokava za ljubitelje slanih i slatkih jela - Ovaj aceto treba minimalno dvije godine odležati u bačvama od trešnje prije nego stigne do svojih konzumenata. Godišnje ''plane'' više od dvije tisuće bočica.

Plava riba pripremljena na tradicionalne načine, točnije: srdele i tuna s roštilja, brudet od tune (tuna umido), saur od srdele i marinirana srdela s peršinom, rolice od tune punjene s kremom od čičoke, artičoke s bobom i bižima s tunom – sva su ta jela obilježila ponudu prvog dana 6. Tuna, Sushi & Wine Festivala koji je počeo u ponedjeljak ujutro na Trgu Petra Zoranića.

Jela su pripremali poznati zadarski kuhari Robert Pinto, vlasnik i chef Trattorie „Mediterraneo“ te Damir Stoiljković Pjerino, chef restorana „Kornat“. Asistirali su im učenici Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole Zadar pod vodstvom prof. Mirka Poljaka koji su bili zaduženi za ribu s gradela, te učenici Srednje škole Biograd.

Ovogodišnji reducirani TSWF, koji se održava nakon dvije godina stanke zbog korona krize, tako je dobro i slasno startao te privukao veliki broj Zadrana, ali i turista koji su uživali u dalmatinskim tradicionalnim jelima. Mogli su uživati i u vinima zadarskih vinarija Fiolić, Degarra i Kraljevskih vinograda, koktelima od pića zadarske „Maraske“ te Ožujskom pivu.

U hladu gigantske platane ispred Konobe „Skoblar“ skrasili su se i štandovi sa sjajnim proizvodima zadarskog kraja na kojima se mogu degustirati i kupiti sirevi „Paške sirane“, zasoljene delicije „Solane Nin“, artičoke i drugo povrće OPG-a Zoran Jordan te slavni ljuti umaci i acceta obitelji Matulić – „Pašmanero“. 

Aceto od smokava bračnog para s Pašmana jedini je hrvatski proizvod nagrađen s tri zvjezdice na natjecanju ‘Great taste award 2021‘. Ovaj aceto treba minimalno dvije godine odležati u bačvama od trešnje prije nego stigne do svojih konzumenata. Godišnje ''plane'' više od dvije tisuće bočica. 

Bonovi za hranu na ovogodišnjem Festivalu plave ribe stoje 25 kuna, za piće 10 kuna, a sav prihod je namijenjen za opremanje kulinarskog kabineta Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole na Puntamici te Ligi za borbu protiv raka Zadar.
 


Reci što misliš!