Događaji

digitalizacija i pametna rješenja

Ministarstvo mora ima plan kako do sigurnijeg i čišćeg Jadrana

Ministarstvo mora ima plan kako do sigurnijeg i čišćeg Jadrana
www.pixabay.com

Ministarstva mora, prometa i infrastrukture u petak je u Zagrebu upriličilo konferenciju o primjeni pametnih informacijskih rješenja za sigurniji i čišći Jadran.

Na skupu je bilo riječi o digitalnim javnim uslugama, važnosti pomorske meteorologije i hidrografije za sigurnost plovidbe i o primjeni pametnih informacijskih i tehničkih rješenja u hrvatskim i talijanskim morskim lukama.

Predstavljen je i opis budućih radnji radi unaprjeđenja i ubrzanja administrativnih postupaka u tim lukama, kao i podizanje sigurnosti, a prezentirane su i postojeće aktivnosti hrvatskih i talijanskih projektnih partnera.

Skup "Pametna rješenja za sigurniji i čišći Jadran" održan je u okviru projekta Improving Maritime Transport Efficiency and Safety in Adriatic - IMTESA kojim će se uspostaviti mreža nacionalnih pomorskih administracija Hrvatske i Italije te najvažnijih lučkih uprava na Jadranskom moru.

Uz predstavnike resornog ministarstva mora, na konferenciji su sudjelovali predstavnici Državnog hidrometeorološkog zavoda, Hrvatskog hidrografskog instituta, tvrtke Plovput, hrvatskih i talijanskih lučkih uprava te lučkih kapetanija i VTS centara.

Ukupna vrijednost INTESA projekta je 2.896.480 eura, od čega 85 posto sufinancira Europska unija, a njime se želi uskladiti i optimizirati procedure pomorskog prometa kako bi pomorski prometni sustav postao učinkovitiji i sigurniji.

Projekt je počeo u siječnju 2019., predviđeni završetak je krajem lipnja ove godine, a Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture u tom razdoblju na raspolaganju ima 265.020 eura, stoji u priopćenju.


Reci što misliš!

 Izdvojeno