Događaji

Wine Enogastro Vip event

Bili smo na jednom od najvažnijih susreta enogastronomije

Bili smo na jednom od najvažnijih susreta enogastronomije
Iva Pejković

Bili smo na jednom od najvažnijih susreta enogastronomije - Wine Enogastro Vip event svoju je turneju Hrvatskom započeo baš u Zadru, točnije, u predivnom ambijentu Fortis kluba u sklopu Falkensteiner resorta na Punta Skali.

Okupljanje je to vinskih, gastronomskih i ugostiteljskih znalaca. I sami smo se uvjerili, baš kao i prošle godine, radi se o projektu koji raste i dokazuje koliko su važni dionici naše turističke priče, jer osim sunca i mora, nuditi doživljaj je izuzetno važno.

U tom smislu, doživljaje smo potražili na štandovima brojnih izlagača koji su nam predstavili svoja najbolja vina, pjenušce, gin, pršut, sir, ulja...

- Zadarska županija mjesto je izuzetne gastronomske tradicije, te domaćinskog pristupa prema svakom gostu. Danas vina, koja se u Zadarskoj županiji prave stoljećima, osvajaju važne nagrade i priznanja na svjetskim festivalima. Imamo najkvalitetnije proizvode, poručila je Mihaela Kadija, direktorica Turističke zajednice Zadarske županije.

- Zadarska županija već godinama pruža potporu vinarima, ali i ostalim proizvođačima poput uljara ili sirara, pišući postupno jednu lijepu priču o najljepšoj, najraznolikijoj i najpoželjnijoj hrvatskoj županiji u kojoj gosta, uz kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu, čisto more i veliki broj sunčanih dana, očekuje i eno-gastronomska čarolija. Vjerujemo da nema bolje pozivnice za dolazak u našu županiju, kazao je predstavnik Zadarske županije, Ante Župan.

Okupljenima se obratio i organizator Dantes Begić, najavljujući i vrhunske predavače koji su se okupili na Wine Enogastro Vip eventu, a naglasak je dao i dodatnom umrežavanju i širenju poslovnih kontakata koji pruža.

Ne treba dodatno isticati kako je ovakva konferencija ujedno i otvaranje vrata većoj dostupnosti lokalnih proizvoda na stolovima hotela i restorana.

Imagine spirits!

Ne, ne radi se o nekom rock bendu, već o nazivu zanimljive destilarije. Na Wine Enogastro Vip eventu upoznali smo Kristijana koji nam je otkrio kako nastaje zlatni pink gin. 

- Boutique smo destilarija iz Istre, proizvodimo gin Pink Robin koji nam je do sada u Vrsar donio već tri nagrade i to jednu iz Londona, jednu s međunarodnog sajma u Splitu i jednu iz Frankfurta. Gin je već stoljećima jedno od najpopularnijih pića na svijetu, a o tome koliko je danas popularan svjedoči i činjenica da je najzastupljenije žestoko piće u koktelima, kazao nam je Kristijan. Organske namirnice i odsutnost dodatnog šećera, kao i supernamirnica aronija, ono je što čini ovu gin-maker ekipu posebno zanimljivom. 

bff60bb6ac59b02f8c5ac87f62e398b5.jpg?v=2Na štandu PG Orehovec nismo mogli odlučiti što ćemo prvo probati - savršene kraljevske paštete. Rapsodija kremastog okusa, delikatesne pačje paštete dolaze u više varijanti. Probali smo onu s maslacem, tartufima i bućinim uljem i uvjerili se u kvalitetu okusa. Kruh nam nije trebao! Inače ovo poljoprivredno gospodarstvo posjeduje jednu od najvećih farmi pataka u Hrvatskoj. Zapošljavaju preko 50 ljudi.

Uz uzgoj otvorili su vlastitu klaonicu. A ove podravske patke postale su kraljevske. Royal Duck brend je premium pačjih proizvoda PG-a Orehovec, a obuhvaća pačje paštete Dux, sušena pačja prsa LeDame. U paleti proizvoda ovoga gospodarstva su i pačja i guščja mast.

Veselo je bilo na štandu kod našeg veličanstvenog i vrijednog trija, Šime Škaulja, Rade Bobanovića i Tomislava Glavića, već poznatih lica svake vinske manifestacije. 

Višnjanska kuća Matić posebno se svidjela ljubiteljima punog okusa crnog vina, a potražnja je zavladala i na štandu našeg Cromarisa. Ljubitelji rakija i likera stacionirali su se kod selekcije Đanić. Iz Motovuna stigli su proizvodi s tartufima.

U nastavku donosimo video !

 

 

 

 


Reci što misliš!