Događaji

VIDEO: bili smo s vinarima i u hanu

U potrazi za petim elementom!

U potrazi za petim elementom!
Iva Pejković

Sunce, more. Da, imamo što ponuditi turistima. Ali jesmo li dovoljno valorizirali onaj faktor X koji će turistima ponuditi doživljaj malo većeg stupnja od sunčanja na nekoj prenapučenoj plaži? U pandemijsko vrijeme posebno je na cijeni sigurnost, mir, ali i doživljaj a mi smo ga testirali upravo u sklopu projekta Made in Land.

Kada kažemo testirali, mislimo na turističku rutu koja je obuhvatila tri lokacije u zadarskom zalzaleđu.

Ovu nam je rutu organizirala Zadra nova, Agencija za razvoj Zadarske županije - partner je u projektu MADE IN-LAND – MAnagement and DEvelopment of INLANDs, a jedna od projektnih aktivnosti je i razvoj brenda zadarskog zaleđa nazvanog "Potraga za petim elementom".

Maškovića han primjer spoja tradicije i suvremenosti

Put nas je vodio do Maškovića hana, predivnog mjesta koje definitivno trebamo što više nuditi turistima. 

Hotel Heritage Maskovića Han nalazi se u Općini Pakoštane. Objekt je smješten na prostoru arheološkog nalazišta s turskim hamamom iz 17. stoljeća. Na istom prostoru dostupan je i muzej.

Kako doznajemo, ove godine trebala bi se vratiti i ljetna manifestacija Dani vitezova vranskih koja se odvija u blizini Hana. Tamo su nas počastili vrhunskim baklavama i naravno, turskom kavom iz džezvice!

Predivna je ovo priča - primjer spoja tradicije i suvremenosti! Posebno je fascinantna prava turska kupelj koju možete vidjeti iz muzeja Hana, baš onakvu kakva je izgledala u 17. stoljeću. 

U sklopu objekta nalazi se muzej sa stalnom postavkom predmeta nađenih na području Pakoštana i Vrane. Većina artefakata pronađena je podvodnim arheološkim istraživanjima u današnjoj luci Pakoštane. Zbirka započinje artefaktima iz prapovijesti, zatim slijedi antička zbirka koja je ujedno i najbrojnija.

Restoran se nalazi na mjestu nekadašnje džamije i njezin je prepoznatljiv vanjski izgled. Isto tako, unutrašnjost restorana sadrži očuvane elemente džamije (utori u zidovima koji su nekad služili za galeriju, lukovi oko prozora i vrata itd.).

A kakav je to samo ambijent.

Idealan za proslave, krstitke, svadbe, domjenke,...

Heritage hotel Maškovića han definitivno vrijedi posjetiti, pa makar i samo da se maknete iz grada na neku malo posebniju kavu - ekipa koja tu radi je izuzetno ljubazan domaćin. 

Maškovića han je najzapadniji i najočuvaniji svjetovni osmanski spomenik u Europi. Konačno dovršen i obnovljen 2014.

Kod Glavića u Nadinu pije se uz glazbu

U videu možete vidjeti kako su nas dočekali u Nadinu, na obiteljskom gospodarstvu Tomislava Glavića, (KerVin), vinara čiji su se ekološki proizvodi okitili medaljama, a u cijeloj toj priči osim Tomislava (oca) uključeni su i djeca - sin i dvije kćeri. Divenice, pršut, mladi sir, masline, kroštule, vina direktno iz bačve, uz glazbu uživo.  

Od 2007. godine sudjeluju na brojnim državnim i međunarodnim vinskim natjecanjima, te su do sada osvojili preko 200 odličja i devet šampionskih titula. Od introduciranih sorti nude: merlot, cabarnet sauvignon, cabarnet franc, syrah i grenache crni, a od autohtonih maraština, grk i plavina.

Od svih navedenih proizvodimo ekološka vina, kako sortna tako i mješavine – kupaže.

Nema nama do Rade

Ipak, najveselije je bilo kod Rade Bobanovića, poznatog lica koje stoji iza poljoprivredne zadruge MasVin. Teško je opisati što smo sve doživjeli od samog ulaska i druženja s konjima, psima, mačkama, domaćinom koji je vrsni narator i stoji iza svake riječi pune ljubavi prema ovoj zemlji i njezinoj plodnosti. Probali smo nekoliko sorti vina, obišli prostorije podruma, kušaonicu i kapelicu, koja bi na Uskrs trebala biti u potpunoj funkciji i bit će namijenjena za degustacije za manje grupe (15ak osoba). Bobanović nas je uputio u brojne zanimljive detalje iz područja vinarstva, probali smo i dva maslinova ulja - blago i pikantno, a damama se posebno svidio muškat, ali i rose koji Bobanović pravi od svojeg crljenka.

 


Reci što misliš!