Događaji

"Pomorski sigurnosni pojas 2022"

Zajedničke pomorske vježbe Kine, Rusije i Irana počinju u petak

Zajedničke pomorske vježbe Kine, Rusije i Irana počinju u petak
Dino Stanin/PIXSELL

Kina, Rusija i Iran održat će u petak zajedničke pomorske vježbe, kazao je u četvrtak dužnosnik za odnose s javnošću iranske vojske za poluslužbenu novinsku agenciju ISNA-u

Vojna vježba "Pomorski sigurnosni pojas 2022" održat će se na sjeveru Indijskog oceana, a riječ je o trećoj zajedničkoj pomorskoj vježbi spomenute tri zemlje, kazao je Mustafa Tajoldin.

Od dolaska na vlast prošlog ožujka iranski tvrdolinijaški predsjednik Ebrahim Raisi vodi politiku produbljivanja odnosa s Kinom i Rusijom.

Teheran se priključio u rujnu Šangajskoj organizaciji za suradnju, čije su najistaknutije članice Kina i Rusija.

Ministar vanjskih poslova Husein Amirabdulahian posjetio je Kinu prošloga tjedna, dok se iranski predsjednik sastaje s ruskim kolegom u Moskvi u četvrtak.

Kina, Rusija i Iran započeli su sa zajedničkim pomorskim vježbama 2019. i nastavit će s time u budućnosti, kazao je Tajoldin.

"Svrha ove vježbe je ojačati sigurnost i njene temelje u regiji, kao i proširiti multilateralnu suradnju između tri zemlje kako bi zajednički podržali svjetski mir, pomorsku sigurnost i stvorili pomorsku zajednicu zajedničke budućnosti", kazao je iranski dužnosnik za ISNA-u.

Pomorske vježbe uključit će među ostalim uvježbavanje spašavanja zapaljenog broda, oslobađanja otetog broda i pucanja na zračne mete po noći.


Reci što misliš!