Događaji

Odbijena žalba Raiffeisen banke

Savezni vrhovni sud Njemačke potvrdio odluku kojom je prihvaćen tužbeni zahtjev RH

Savezni vrhovni sud Njemačke potvrdio odluku kojom je prihvaćen tužbeni zahtjev RH
Zeljko Lukunic/PIXSELL

Savezni vrhovni sud Njemačke odbacio je žalbu Raiffeisen banke i potvrdio odluku Visokog regionalnog suda u Frankfurtu kojom je prihvaćen tužbeni zahtjev RH da je arbitražni postupak, koji se temelji na arbitražnoj klauzuli sadržanoj u austrijsko-hrvatskom BIT-u, nedopustiv, priopćio je u petak DORH.

Državno odvjetništvo RH (DORH) izvijestilo je i da je Visoki regionalni sud u Frankfurtu dosudio trošak  žalbenog postupka Hrvatskoj.

DORH je podsjetio da je Visoki regionalni sud u Frankfurtu 11. veljače 2021. donio odluku u predmetu po tužbi RH protiv Raiffeisen Bank International AG i Raiffeisen Bank Austria d.d. u kojoj je prihvatio stav RH na temelju odluke Suda EU u predmetu Achmea da je arbitražni postupak, a koji su ove dvije banke pokrenule protiv Hrvatske prema odredbama austrijsko-hrvatskoga BIT-a, nedopustiv i da se ne može nastaviti.

''Odluka Visokoga regionalnog suda od posebne je važnosti jer je prva odluka kojom se izražava pravni stav da se zaključak Suda EU u predmetu Achmea primjenjuje na sve bilateralne sporazume o zaštiti i promicanju stranih ulaganja zaključene između država članica EU („intra-EU BIT-ovi“), a ne samo na nizozemsko-slovački BIT o kojem je bila riječ u predmetu Achmea'', dodao je DORH.

Tužiteljstvo dodaje i da je o tom predmetu izvijestio Jus Mundi u ''Arbitration 2021 in Review'' objavljenom na mrežnim stranicama dostupnim na https://blog.jusmundi.com/sdm_downloads/arbitration-2021-year-in-review/ u dijelu koji se odnosi na Njemačku.

''RH je sada na putu da uspješno spriječi arbitražni postupak koji je pokrenula austrijska banka i njezina hrvatska podružnica (...) Odluka Višeg regionalnog suda u Frankfurtu na Majni potaknula je Nizozemsku da usvoji sličan pristup kako bi pokušala osporiti dvije arbitraže pri ICSID-u inicirane od strane njemačkih tvrtki'', stoji u godišnjem izvješću Jus Mundi.

DORH je zastupao RH u ovom predmetu u suradnji s njemačkim odvjetnikom Matthiasom Kochom, njemačkim odvjetničkim društvom Alexander & Partner te odvjetničkim uredima Foley Hoag LLP i David A Pawlak LLC, koji također sudjeluju kao savjetnici u UNCITRAL arbitražnom postupku, zaključuje se u priopćenju. 


Reci što misliš!