Događaji

Radost Božića za sve ljude

Iz Vrsi u socijalnu samoposlugu stiglo preko tonu i pol namirnica

Iz Vrsi u socijalnu samoposlugu stiglo preko tonu i pol namirnica
Toni Perinić/Vrški glasnik

Oko tonu i pol trajnih namirnica koje su od srca donirale brojne vrške obitelji, stiglo je ovog petka u socijalnu samoposlugu i Pučku kuhinju svetog Vinka Paulskog u Zadru. Humanitarnu akciju “Radost Božića za sve ljude” koja se održala treću godinu za redom, organizirao je aktiv DDK Vrsi pod vodstvom Šime Stojaka.

Pun kamion donacija primila je voditeljica Pučke kuhinje svetog Vinka Paulskog koja djeluje u sklopu Caritasa Zadarske nadbiskupije, Zdenka Cvitkušić koja kaže kako ovakve akcije puno znače korisnicima njihovih usluga, a kojih je nažalost, iz dana u dan sve više.

DONACIJE IM PUNO ZNAČE

- Svaki četvrtak u mjesecu u socijalnoj samoposluzi dijelimo pakete pomoći i mjesečno brojimo oko 600 korisnika. Nažalost, broj korisnika se od početka pandemije povećao, mnogo ljudi je ostalo bez posla. Kroz ljetne mjesece potražnja nam je malo manja, jer je ipak lakše naći posao i zaraditi svoju kunu. Donacije nam puno znače, posebno u ovom predblagdanskom, Božićnom periodu, kaže nam Cvitkušić i dodaje kako je trenutno stanje zaliha pučke kuhinje i socijalne samoposluge zadovoljavajuće.
- Na stanju uvijek imamo osnovnih namirnica kao što su brašno, šećer, sol, ulje dok smo sad u više donacija prikupili i slatkiše, kojima će se najviše obradovati naši najmlađi korisnici. Moram napomenuti kako nikad nikoga nismo vratili praznih ruku i uskratili pomoć, bilo u pučkoj kuhinji bilo u socijalnoj samoposluzi. Naš posao je pomoći ljudima i mi se s tim ponosimo, napominje voditeljica Cvitkušić.

U TRI GODINE, BROJ DONACIJA IZ VRSI SE UTROSTUČIO

Pučka kuhinja “sveti Vinko Paulski” dnevno isporučuje oko tri stotine obroka za socijalno - ugrožene Zadrane, a također pripremaju i tri obroka dnevno za oko šezdeset beskućnika. Voditelj aktiva DDK Vrsi, Šime Stojak zadovoljan je odazivom mještana ovoj humanitarnoj akciji i kako kaže, broj donacija iz Vrsi se u tri godine utrostručio.

- Humanitarnu akciju “Radost Božića za sve ljude” organizirali smo prvi put 2019. godine i broj donacija se od tad povećao za tri puta. Taj podatak nam vraća vjeru u ljude, naši mještani su uvijek spremni pomoći, što su dosad pokazali više puta. Vjerujem kako ćemo iduće godine ponovno pomaknuti granice, jer Božić je vrijeme darivanja i bez dobrih djela gubi mu se pravi smisao, govori nam Stojak i dodaje kako realizacija humanitarne akcije ne bi bila moguća bez pomoći udruga i organizacija kojima je uputio zahvalu.

- Zahvaljujem svim mještanima, udrugama te dječjem vrtiću na odazivu, župnom uredu na ustupanju vjeronaučne dvorane te komunalnoj tvrtki Vrsi infrastruktura čiji djelatnici su prevezli donacije do Zadra. Nadam se kako ćemo svojim donacijama obradovati brojne obitelji te im omogućiti radostan Božić, zaključuje Stojak.
 


Reci što misliš!