Događaji

#martinje

PU zadarska najavljuje pojačanu kontrolu prometa

PU zadarska najavljuje pojačanu kontrolu prometa
Hrvoje Jelavić/ PIXSELL

U nadzor prometa u ove dane će biti uključen maksimalni broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa

U dane nadolazećeg vikenda te u dane Martinja i slijedećeg vikenda kada se povećava broj alkoholiziranih sudionika u prometu, policija će provoditi pojačanu kontrolu prometa. Uspostavom većeg broja kontrolnih točaka, koje će se tijekom provođenja akcija češće mijenjati, vozače će se nadzirati na lokacijama koje se statistički, ali i iskustveno iskazuju kao ugrožene u pogledu prometnih prekršaja i prometnih nesreća zbog vožnje pod utjecajem alkohola.

Savjeti vozačima koji su konzumirali alkohol:

  • ostavite automobil parkiran na propisan način i pješačite – koristiti će vam, a nećete nikoga dovesti u životnu opasnost,
  • koristite javni prijevoz,
  • koristite usluge taxi prijevoza, jer će to biti daleko sigurnije, a i jeftinije,
  • ako ste u društvu, unaprijed se dogovorite tko će ostati trijezan i voziti natrag,
  • zamolite nekoga trijeznog da vas odveze,
  • ne sjedajte za upravljač najmanje 24 sata nakon ispijanja veće količine alkoholnih pića,
  • vožnjom pod utjecajem alkohola ne dovodite u opasnost samo sebe, već i ostale sudionike u prometu,
  • u noćima povećanog rizika (vikend) vozite sporije i opreznije
  • ne zaboravite da za upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola niti jedan razlog nije opravdan.

​Pojačani nadzor prometa na cestama u narednim danima

Analizom stanja sigurnosti prometa na cestama na području Policijske uprave zadarske i usporedbom za prvih deset mjeseci 2021. godine u odnosu na isto razdoblje 2020. godine, razvidno je povećanje u ukupnom broju prometnih nesreća sa 1296 prometnih nesreća na 1546 prometne nesreće odnosno za 19,3%. U prometnim nesrećama ove godine smrtno je stradalo 18 osoba, dok je prošle godine u istom razdoblju smrtno stradalo  12 osoba, broj teže ozlijeđenih osoba u istom razdoblju je povećan za 4,7% , sa 149 na 156 osoba  te je  zabilježeno povećanje broja lako ozlijeđenih osoba sa 340 na 371 odnosno za 9,1%.

U cilju povećanja razine sigurnosti na našim cestama te suzbijanja najtežih prometnih prekršaja policija redovito provodi preventivno-represivne akcije.

Tijekom provođenja aktivnosti u prometu, proteklih dana, policijski službenici su u četvrtak, 04. studenog u 23.15 sati u Pagu zaustavili osobni automobil zadarskih registarskih oznaka s kojim je upravljao 20-godišnjak prije stjecanja prava na upravljanje. Vozač je isključen iz prometa te prekršajno sankcioniran.

Istog dana, dvoje vozača su zatečeni u prometu za vrijeme dok su im izrečene zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilima svih kategorija. Naime, u 12.15 sati u Ulici Ante Starčevića zaustavljen je osobni automobil zadarskih registarskih oznaka s kojim je upravljala 38-godišnjakinja te je u 12.30 sati u Ulici Ivana Zadranina zaustavljen osobni automobil zadarskih registarskih oznaka s kojim je upravljao 24-godišnjak. Oboje vozača je isključeno iz prometa te su prekršajno sankcionirani.

Također, u četvrtak, 04. studenog u 20.25 sati u Ulici Ante Starčevića u Zadru policijski službenici su  zaustavili osobni automobil zadarskih registarskih oznaka s kojim je upravljao 48-godišnjak pod utjecajem alkohola od 2,73 g/kg. Vozač je uhićen te nakon kriminalističkog istraživanja uz Optužni prijedlog prepraćen na Prekršajni Odjel Općinskog suda u Zadru.

U srijedu 03. studenog u 11,40 sati u Gračacu, policijski službenici su zaustavili osobni automobil zadarskih registarskih oznaka s kojim je upravljao 59-godišnjak pod utjecajem alkohola od 1,94 g/kg. Vozač je uhićen te nakon kriminalističkog istraživanja prekršajno sankcioniran.

Stoga, a kako smo već ranije najavili, policija će u navedene dane kontinuirano nastaviti s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja, posebice tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“ (alkohol, brzina, sigurnosni pojas i mobitel), kao i prekršaje vozača mopeda i motocikala te prema ponavljačima teških prometnih prekršaja - recidivistima. 


Reci što misliš!