Događaji

ŠKOLE IPAK ONLINE

Obrat u manje od 24 sata: Fuchs jučer jedno, a Plenković danas drugo

Još jučer, u RTL-u Danas, ministar obrazovanja govorio je da prelaska na online nastavu na nacionalnoj razini neće biti...

Idući tjedan djeca neće odlaziti u školu - praznici su do srijede, a četvrtak i petak za sve online nastava, piše RTL.

Novu odluku objavio je premijer i negirao da je došlo do obrata, iako je ministar obrazovanja još jučer tvrdio da će odluku o prelasku na C model nastave donositi županijski stožeri.

Sve škole i svi učenici idući tjedan nakon jesenskih praznika dva dana nastavu će imati online. Presudio je premijer.

"Ministar Fuchs dogovorio je sa svim županijskim stožerima i stožerom Grada Zagreba kada je blagdan Svih svetih i kada škole nisu trebale raditi, da se utorak i srijedu da se četvrtak i petak ide na online tako da umirimo ovo školsku populaciju", rekao je premijer Andrej Plenković. 

A još jučer u RTL-u Danas ministar obrazovanja govorio je da prelaska na online nastavu na nacionalnoj razini neće biti, već da će odluku donositi lokalni stožeri ovisno o situaciji. 

Trenutačno je 4075 covid pozitivnih učenika

"Prelazak nacionalni na online nastavu znači da trebate donijeti odluku na razini Vlade i sukladno zakonu reći kad će se vratiti u školu, a što ako tada situacija ne bude dobra. Dakle to nije opcija? Ne, opcija je lokalno", kazao je jučer Fuchs za RTL. 

U manje od 24 sata - obrat. Iako je ministar obrazovanja rekao jedno, a on drugo, premijer tvrdi - šuma u komunikaciji nije bilo. 

"Ne znam koja konfuzija, ono što smo se mi dogovorili u ponedjeljak, ministar Fuchs se pridružio malo kasnije na sjednici užeg kabineta, je da se dogovori sa svim stožerima da učenici četvrtak i petak ne dolaze fizički na nastavu", kaže Plenković. 

Iako su to najavljivali, istarski stožer odustao je od odluke o online nastavi. Da sve ostaje po starom, jutros je mislio i  zagrebački gradonačelnik.

"Tu smo krenuli u ovu školsku godinu u koordinaciji s ministarstvom, s obzirom na razvoj pandemije nastavit ćemo. Za sada sve ostaje ovako kako je",rekao je gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević. 

Iz Sindikata učitelja kritiziraju ovaj način komunikacije i poručuju - sve je trebalo ostati na lokalnoj razini.

Epidemiolozi kažu - na ovaj način učenici 9 dana neće biti u školi, što će smanjiti širenje zaraze. 

"Kako bi se smanjila cirkulacija virusa među učenicima, odnosno na ta dva dana smanjili bliski kontakti među učenicima i time priječila bolest", kaže epidemiologinja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Tatjana Nemeth Blažić. 

Trenutačno je 4075 covid pozitivnih učenika, a njih gotovo 9 tisuća je u samoizolaciji. 


Reci što misliš!