Događaji

ČETVRTI VAL

Covid 4 puta gori nego u rujnu, zamjenica Capaka: Očekujemo rast hospitalizacija, smrti, težih ishoda kod cijepljenih

Do danas je cijepljeno tek nešto više od 55 posto svih odraslih

Hrvatska je na vrhuncu četvrtog vala epidemije koronavirusa. Danas je zabilježeno 3162 novozaraženih. Nažalost, preminulo je 23 ljudi. Na respiratoru je trenutačno 131 pacijent, piše RTL

Brojke su se učetverostručile od početka rujna u koji smo krenuli s 800 novih slučajeva. Otad brojke neprestano rastu, a prošle srijede premašili smo 2000 novozaraženih. Više od današnjih 3000 novih zaraza imali smo u nekoliko dana travnja, i to na vrhuncu trećeg vala. No to je još daleko od najgorih dana epidemije iz prosinca prošle godine kada smo imali više od 4 i pol tisuće novih zaraza na dan. 

Ministar zdravstva Vili Beroš poručuje kako veliki skok broja novozaraženih nije iznenađenje. A razlog je premalo cijepljenih. Do danas je cijepljeno tek nešto više od 55 posto svih odraslih, odnosno milijun 875 tisuća građana.

Uz poruku da ovako lošu situaciju već dugo nismo imali, iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i dalje građane pozivaju na cijepljenje:

''Očekuje se porast hospitalizacija, smrtnih ishoda, čak i teži ishodi kod cijepljenih, ako ostane ovakav udio necijepljenih, prema tome necijepljeni cijepljenjem štite i sebe i druge. Pravi utjecaj cijepljenja na hospitalizaciju i smrtne slučajeve vidi se u broju preminulih u mlađim dobnim skupinama koji su isključivo necijepljeni'', kazala je Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja HZJZ-a.


Reci što misliš!