Događaji

zabava i edukacija

Djeca oduševljena programom Tanjur pun zdravlja od prvoga dana

Djeca oduševljena programom Tanjur pun zdravlja od prvoga dana
Luka Jurjević

Program „Tanjur pun zdravlja od prvoga dana“, u realizaciji lokalnog OPG-a Vidaić te dječjeg vrtića Ribica iz Zadra predstavljen je u Murvici Gornjoj, na jednom od dva polja OPG- Vidaić

Malo je reći da je pedesetak djece vrtićke dobi, koja su s četiri predane tete stigla na OPG autobusom, bilo uzbuđeno.

„Djeca su bila oduševljena i pokazala su veliki interes za daljnje ovakve aktivnosti te se raduju ponovnom dolasku na OPG, što je svakako bio i cilj ovoga programa“, kazala je Natali Baljak, teta u dječjem vrtiću Ribica.

Nakon predstavljanja programa, tete, s Mateom i Sandom Vidaić iz istoimenog OPG-a povele su djecu u obilazak OPG-a. Onu mlađu djecu tete su vodile u zabavnu i edukativnu šetnju OPG-om, dok se starija, predškolska grupa djece okušala u sadnji zelene salate i mlade kapule te branju blitve.

„Djeca su jedva dočekala staviti ruke u zemlju i zasaditi salatu i mladu kapulu koju će, za sljedećeg posjeta i ubrati. Ne samo što su pokazala interes za boravkom na OPG-u i ovakvom vrstom aktivnosti na svježem zraku već su se iskazala i strpljenjem za što uvelike imamo zahvaliti divnim tetama iz dječjeg vrtića Ribica“, kaže Izabela Laura, glasnogovornica programa.

Netko je zasadio tri, a netko čak sedam sadnica salate koje će uskoro postati zdravi plodovi koje će moći staviti na stol i kušati.

„Bitno nam je da djeca nauče kako od sjemena nastaje hrana, kako to izgleda domaći, sezonski „proizvod“ da ga znaju razlikovati od onog uvoznog. Želimo im prenijeti osnovno znanje o uzgoju povrtne hrane koje bi im u budućnosti moglo i zatrebati“, kaže Matea Vidaić čiji je sin Filip također sudjelovao u programu.

Djeca oduševljena programom Tanjur pun zdravlja od prvoga dana Djeca oduševljena programom Tanjur pun zdravlja od prvoga dana

Nakon sadnje došlo je vrijeme za branje blitve za koju je jedan dječak izjavio kako mu je „ukusnija od čokolade“. Ne čudi, ako je riječ o domaćoj blitvi iz lokalnog polja, netretiranoj pesticidima koja možda nije savršena izgledom, ali je zdravija i puna okusa, baš onakva kakvu uzgajaju Vidaići.

Posjet je završio ukusnom zakuskom na bogatom stolu u dvorištu na kojem su se, osim jesenskih plodova našli i pita od tikve te puding od batata, servirani na papirnatim tanjurima i u čašicama s drvenim žličicama. Promicanje održivosti jedan je od bitnih ciljeva programa pa su tako djeca kući otišla i s Torbama punim zdravlja, platnenim, ručno rađenim i višekratno uporabljivim torbama prikladne veličine u koje su stavila i blitvu koju su sama ubrala.

Malo je reći da su bila presretna i da jedva čekaju sljedeći posjet OPG-u koji će se, prema programu, odviti u ožujku sljedeće godine.


Reci što misliš!