Događaji

saša began otkriva tajnu

Probali smo na Meat Me 2.0 festivalu: Janjeći gulaš s bižima na domaće

Probali smo na Meat Me 2.0 festivalu: Janjeći gulaš s bižima na domaće
eZadar

Festival Meat Me 2.0 kao stvoren je za sve mesoljupce koji uživaju u slasnim mesnim delicijama. A posebice za one koji vole janjetinu jer prvi dan bio je u znaku upravo te delikatese!

Na meniju je bio janjeći gulaš s bižima i krumpirom na domaće, a to je, složit ćemo se, jelo kojeg se ne propušta. Uz to, mogla se probati i slasna janjeća roladica.

Nismo ni mi propustili priliku probati ove specijalitete jer su to mirisi uz koje i sit opet ogladni.

A tajnu dobrog janjećeg gulaša otkrio nam je Saša Began, kuhar u restoranu Foša.

"Za roladicu smo kosili janjeći flam i plećku, stavili smo začinsko bilje, kadulju, sol i papar, zarolali. Kuhali smo u konfiju pet, šest sati i sad ćemo ga završiti na tavi i radit ćemo sendviče s mladom kapulicom", otkrio nam je Began recept te slasne roladice.

A što je u toj janjetini da je ona takva delikatesa?

"Nismo neki "mesari", ali s janjetinom se možemo pohvaliti svugdje u svijetu. Iz ovog je kraja stvarno najbolja, imamo to podneblje, buru, sol i okoliš, sve što joj pogoduje i to je proizvod s kojim stvarno svi moramo biti ponosni i kojeg ponosno spremamo", smatra ovaj poznati kuhar.

2ee338deb1affe518fc13cf8b4bdd02d.jpg?v=2Otkrio nam je i da je tajna dobrog janjećeg gulaša u pripremi za koju treba dosta vremena.

"Otkostili smo meso, kosti smo stavili peći, od njih smo napravili demiglas, a od jednog dijela janjetine napravili smo tu roladu. U nju ide flam, potrbušina i plećka, a u gulašu je but i dijelovi s kosti. Lagano smo dinstali na kapuli, ide crno vino, začinsko bilje, lovor, ružmarin, biži, krumpir i malo temeljca. Kuhalo se tri, četiri sata na laganoj vatri", otkriva nam Began.


Reci što misliš!