Događaji

#svijet

Na skupu Pokreta nesvrstanih u Beogradu izaslanstva više od 100 država

Na skupu Pokreta nesvrstanih u Beogradu izaslanstva više od 100 država
EPA/ANDREJ CUKIC

Dvodnevni samit Pokreta nesvrstanih zemalja (PNZ), organiziran u povodu 60. obljetnice prvog zasjedanja tog pokreta 1961. godine, počeo je u ponedjeljak u srbijanskoj prijestolnici porukom predsjednika Aleksandra Vučića da Beograd danas svijetu šalje poruku mira.

Domaćini današnjeg samita su Srbija i Azerbajdžan, a na skupu sudjeluje više od 100 zemalja, devet izaslanstava međunarodnih organizacija, te 40 ministara vanjskih poslova država PNZ.

Mir je osnova za razvoj, suradnju, u oblasti politike, kulture, ekonomije, rekao je Vučić i istaknuo da je Srbija, kao legalna sljednica SFR Jugoslavije, "ponosni promotor politike multilateralizma i međunarodnog prava".

Vučić je danas na otvorenju skupa poručio da je Beograd uvijek bio "raskrižje civilizacija, kultura i mjesto susretanja Istoka i Zapada".

Svijet je sada na mnogo načina drukčiji nego prije 60 godina, a danas je više nego ikad potrebno da radimo na jačanju multilateralizma, ocijenio je Vučić.

On je poručio da je vrijeme za obnovu ideja političke neovisnosti i zajedničkog djelovanja slobodarskih zemalja svijeta.

Suorganizatori samita su Srbija i Azarbajdžan, kao država predsjedajuća Pokreta, a njezin predsjednik Ilham Alijev na početku skupa poručio da se "danas proslavlja povijesni događaj".

"Ova inicijativa pokazuje spremnost Srbije da preuzme nasljeđe. Pokret je igrao važnu ulogu na međunarodnoj areni, posvećen miru i pravdi u svijetu", istaknuo je Alijev koji se sudionicima samita obratio video-vezom.

On je rekao da je PNZ "jedan od najvećih multilateralnih foruma" i istaknuo da temeljni prinicipi Pokreta, nemiješanje u unutardržavne poslove i poštivanje suvereniteta država "vrijede i danas, a kada bi ih prihvatile sve zemlje, danas ne bi bilo problema u svijetu"

Skup su video-porukama pozdravili i glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres i predsjednik Opće skupštine UN-a Abdulla Shahid, ocijenivši da se samit održava "u vrijeme iznimnih globalnih izazova", te da je svijetu neophodno "poštivanje ljudskih prava, mirno rješavanje sukoba i uklanjanje razlika u čovječanstvu".

Skup nema primarno političku dimenziju, jer neće biti usvajane niti donošene nikakve odluke, osim da zemlje sudionice obilježe 60. obljetnicu prve konferencije Pokreta.

​​​​​​​