Događaji

#nadin

U Nadinu obilježena 30. godišnjica pogibije hrvatskih branitelja Omera Slavka Brzoje i Tončija Šembera

U Nadinu obilježena 30. godišnjica pogibije hrvatskih branitelja Omera Slavka Brzoje i Tončija Šembera
Mihovil Mijo Brkić

U subotu, 02.listopada 2021.godine u Nadinu je u nazočnosti brojnih mještana odana dužna počast i upriličeno je sjećanje na pale hrvatske branitelje toga ravnokotarskoga mjesta. Omer Slavko Brzoja i Tonči Šembera su prije 30 godina, točnije 02.listopada 1991. godine smrtno stradali u srčanoj i herojskoj borbi protiv neprijatelskih snaga.

Toga  dana je neprijatelj vršio napade na  selo Nadin iz svih mogućih pravaca. Hrabri  branitelji Nadina othrvali su se tim nasrtajima i uspjeli su odbiti neprijatelja, no na veliku žalost u toj su obrambenoj borbi poginili  dvojica spomenutih hrvatskih branitelja. Kako ovaj događaj, kao sastavni dio pravednoga i obrambenog Domovinskog rata, ne bi pao u ralje zaborava, upravo je na 30. godišnjicu njihove pogibije, Mjesni odbor Nadin organizirao  ovaj skup, kojom prilikom su vijence kod spomenika palim braniteljima i civlnim žrtvama položili obitelji smrtno stradalih, predstavnici UHDDR-a Benkovac, kao i predstavnici Grada Benkovca i Mjesnog odbora Nadin.

Tamošnji župnik don Ivan Rončević obavio je blagoslov spomen obilježja, a tijekom molitve odrješenja uputio je nadahnuti spomen na žrtve Nadina, Omera Slavka Brzoju i Tončija Šembera, rekavši pri tom kako su to bili mladi ljudi, puni energije, ali i volje za životom. Imali su svoje želje i planove. Razmišljali o djevojkama, igri i plesu uz glazbu, dugoročno o osnivanju vlastitih obitelji, gradnji svoje vlastite obiteljske kuće, kupnji automobila, sadnji i održavanju vinograda i voćnjaka. Snovi i planovi sasvim opravdani tada za te mlade ljude, ali dogodio se rat koji je prekinuo te njihove snove. Oni su položili svoj itekako dragocjen mladi život na oltar domovine, naglasio je don Ivan Rončević, istaknuvši kako su nam oni ipak darovali djelić slobode, dok se njihova sloboda nalazi se kod Svevišnjeg  gospodina.

-Tu je njihov mir. Tko gine za pravdu,  slobodu i dom kod Boga stoji s desna. Zato njihov  pad i žrtva mora u nama jačati snagu volje i uma  da izgradimo bolju Hrvatsku.  Neka njihova žrtva bude  putokaz mladim naraštajima kako se voli  domovina, u ratu i u miru. Zato  im velika hvala i neka im je laka hrvatska  zemlja, a  Svevišnji gospodin neka im da mir, zaključio je u svojoj vjerskoj poruci župnik Rončević.

Treba naglasiti kako je pokojni Omer Slavko Brzoja bio pripadnik pričuvnog sastava PU zadarske od 1990. godine do svoje pogibije 2. listopada 1991.godine kada je smrtno stradao u neprijateljskom napadu na mjesto Nadin. U sjećanje na njegovu hrabrost i doprinos stvaranju neovisne nam Domovine, na spomen ploču na zgradi Policijske postaje Benkovac, koja i nosi ime Omer Brzoja postavljen je lovorov vijenac. Za podsjetnik, zgrada Policijske postaje Benkovac u Benkovcu, na adresi Stjepana Radić br.12, koja je nedavno doživjela vidnu obnovu, nosi ime poginulog hrvatskog redarstvenika, kao zalog i trajno sjećanje budućim naraštajima na sve pripadnike ove policijske uprave, koji su svoje živote utkali u temelje neovisne i slobodne nam Republike Hrvatske.


Reci što misliš!

  Vezane vijesti