Događaji

Plenković: Hrvatska je sigurna zemlja

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković istaknuo je u ponedjeljak da je Hrvatska sigurna zemlja te poručio kako "osluškujemo i imamo otvorene oči" na sve što se zbiva u susjedstvu.

"Hrvatska je, kao što je i bila naša poruka prije godinu i tri mjeseca, sigurna zemlja. To je ono što je najvažnije i to se u konačnici u najvećoj mogućoj mjeri reflektira i na naš međunarodni položaj", rekao je Plenković novinarima nakon sjednice Predsjedništva, Nacionalnog vijeća i saborskog Kluba HDZ-a upitan za komentar izvješća Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) u kojem se navode opasnosti od jačanja velikosrpskog ekstremizma, jačanjem radikalizma i sve češćim hakerskim napadima.

Poručivši kako "osluškujemo i imamo otvorene oči" na sve što se zbiva u susjedstvu, istaknuo je kako nam je osobito bitno da odnosi sa srpskom manjinom u Hrvatskoj je pitanje koje se rješava u našoj zemlji i u duhu tolerancije, uključivosti i suživota. Uz to, vode računa i o pravima Hrvata u Srbiji i BiH te drugim zemljama.

Vezano uz prijetnje terorizmom i hakerskih napada ocijenio je da su to fenomeni vremena u kojem živimo te su globalni fenomeni koji se reflektiraju na sve zemlje. "I tu smo naravno budni i stoga smo uvijek u poziciji da jačamo i naš cijeli sigurnosno-obavještajni sustav, jačamo sposobnosti Hrvatske vojske i policije u kontekstu našeg ulaska i u Schengenski prostor i konačnici nabava višenamjenskih borbenih aviona koji će biti u Hrvatskoj 2024. godine"; rekao je.

Ako postoji sustav koji je u vremenu naše Vlade unaprijeđen, onda je to sustav domovinske sigurnosti i zaštite nacionalnih interesa, ocijenio je premijer.

Plenković je, upitan o razvoju tenzija na Kosovu i Crnoj Gori te ultimatumu srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića NATO-u, pozvao na zdrav razum i deeskalaciju na granici između Srbije i Kosova. Istaknuo je da po tom pitanju Hrvatska uvijek šalje poruke za smirivanjem tenzija i nedoprinošenja rastu napetosti.

Vezano uz sutrašnji koalicijski sastanak kazao je da na njemu neće biti govora o kandidatima za Vrhovni sud. "Ne, sutra su druge teme", poručio je.

Upitan može li Hrvatska biti zadovoljna ovogodišnjom turističkom sezonom, premijer je rekao je da je to opća ocjena svih aktera istaknuvši kako podaci o fiskalizaciji od siječnja do posljednjih dana u rujnu pokazuju da smo na 90 posto vrijednosti fiskaliziranih računa  u usporedbi s krajem rujna 2019. godine. Dodao je i da će biti veći prihodi po gostu koji je došao u našu zemlju jer je potrošnja bila veća.

Na pitanje je li upoznat sa zahtjevom zaklade Solidarna o proglašavanju dana borbe protiv nasilja nad djecom, izrazio je osudu zločina koji se dogodio u Zagrebu kada je otac ubio svoje troje malodobne djece te je izrazio sućut majci i drugim članovima obitelji.

Naveo je da su takve situacije su strašne, ali da tu i nije bilo ranijih  intervencija centara ili drugih institucija jer nije bilo niti signala što bi signaliziralo potrebu reakcije. Poručio je i da će ispitati što se tu zaista sve dogodilo te sagledati sve inicijative vezane za tragediju koja se dogodila s petka na subotu.

Premijer Plenković najavio je i da idu u veliku reformu sustava socijalne skrbi te će biti nekoliko zakona koji će uskoro ići u javno savjetovanje.

Na današnjoj sjednici izrazili smo zadovoljstvo recentnom anketom prema kojoj HDZ nakon pet godina mandata naše Vlade im 30, 8 posto potpore, što je visoka i snažna potpora, a ujedno i obveza za daljnji rad i aktivnosti koje idu za tim da se gospodarski i socijalno unaprijedi stanje naših sugrađana, brz ekonomski oporavak, daljnje suočavanje s posljedicama pandemije covida, kao i napori usmjereni na obnovu Zagreba i Banovine, rekao je predsjednik Vlade i HDZ-a nakon sjednice Predsjedništva, Nacionalnog vijeća i saborskog Kluba HDZ-a.

Plenković je izvijestio je da su, među inim, razgovarali su o ovotjednoj sjednici Hrvatskog sabora.


Reci što misliš!