Događaji

#pašman

Veliko međunarodno priznanje za OPG-a Matulić

Veliko međunarodno priznanje za OPG-a Matulić
Otok Pašman

Britanski Great Taste Award, najveće svjetsko priznanje za hranu i piće, stigao je i na otok Pašman.

U ruke Ane i Krste Matulića, vlasnika OPG-a Matulić iz Pašmana, i to za aceto od smokava Pašman Libre. Nakon zlatnih i srebrnih medalja na Superior Taste Awardsu u Bruxellesu i International Taste Awardsu u Montichiari u talijanskoj regiji Lombardiji, britanska je nagrada „šlag na torti“ u dosadašnjoj karijeri bračnoga para Matulić.

- Ova je nagrada uistinu vrh jer dobili smo najveći mogući broj bodova i tri zvjezdice. Od 11 nagrađenih proizvoda iz Hrvatske, mi smo jedini osvojili maksimum bodova i zvjezdica, komentira Ana, koja je inače u OPG-u Matulić zadužena za kozmetiku, ali ravnopravno, u logističkom smislu, sudjeluje i u proizvodnji i u plasmanu Krstinih prehrambenih delicija.

Svaka nagrada, kažu, bila je na neki način prekretnica u karijeri i označila novi korak, a posebnost britanskog priznanja jest i u tome što je aceto Pasman Libre u finale ušao nakon odabira 14.113 pristiglih proizvoda. U završnici ih je ostalo 220, a 1,6 posto dobilo ih je tri zvjezdice. Među njima i Pašman Libre!

-Nagrade nam daju onaj pozitivni vjetar u leđa koji je potreban i nužan jer nije dovoljno samo komunicirati mailom, biti prisutan na društvenim mrežama i primati pohvale prijatelja i znanaca. Kada se suočite s ocjenjivačkim sudom u kojemu sjedi 500 stručnjaka i zadovoljite njihov ukus, znate da radite dobar posao. Natjecanja su dobra i potrebna i radi upoznavanja novih ljudi i razmjene iskustava i mišljenja. I onda se na krilima vratiš doma i to te tjera dalje, iako si svjestan toga da si samo mala kap u oceanu…. Ali ta kap očito se svima jako sviđa, kaže Krsto, koji je aceto od smokava Pašman Libre počeo proizvoditi 2015. godine.

Puno je istraživao i učio od najboljih svjetskih majstora aceta u Italiji, u Modeni i Formigineu, svake godine pred sebe postavio novi cilj i osvajao priznanja i nagrade, širio nasade smokava i povećavao količinu otkupa od svojih sumještana. Od početne jedne bačve od trešnjina drveta, danas ih ima 30, a godišnje proizvede više od 2000 bočica mirisnog aceta koji je sada prisutan na svim kontinentima i, prema Krstinim riječima, potražnja svake godine premaši njihova očekivanja.

Ovoljetna berba smokova bila je rekordna, što se tiče količine i kvalitete ploda, pa se nada da će i novi aceto ponovno biti ocijenjen superlativima.

-Sada nas još očekuje sudjelovanje na Golden Forku, produženom natjecanju Great Taste Awardsa u gradiću Gillinghamu u regiji Dorset, na koji su pozvani svi dobitnici tri zvjezdice. To je zapravo svečana večera na kojoj će biti uručene nagrade i priznanja, a hoćemo li i tamo slaviti, znat ćemo 17. listopada, rekao je na kraju Krsto Matulić.

Od proizvođača u Zadarskoj županiji, osim OPG-a Matulić, pet nagrada dobila je Sirana Gligora iz Kolana – sirevi Paški ekstra stari, Likota i Kozlar po dvije zvjezdice i po jednu Paški i Težački.

​​​​​​​​​​​

Reci što misliš!