Događaji

#zadar

Matea Klešnik i Petra Božajić osmislile "Superclean", "Uber" za čistačice

Matea Klešnik i Petra Božajić osmislile
Potraga.hr

Tim Dizajnerica kojeg čine Matea Klešnik i Petra Božajić briljirao je na nedavno održanom hackatonu u sklopu My Smart City konferencije u studentskoj kategoriji natjecanja.

Tema ovogišnjeg hackathona je bila otpornost, a timovi su osmišljavali „Poslodavca budućnosti" koji će privući najbolje mlade talente.

- Prijavile smo se kada je moja majka na Facebooku pronašla oglas za hackaton, no nisam htjela ići sama pa smo se ja i Matea udružile. Nije nam prvi put da radimo zajedno. Prije dvije godine profesorica iz škole nagovorila nas je da sudjelujemo na jednom drugom hackatonu na kojem smo trebale osmisliti aplikaciju pomoću koje bi turisti i građani Zadra bolje upoznali naš grad, otkrila je Petra Božajić.

Kakvu su to aplikaciju osmislile ovog puta?

- Superclean je aplikacija koja pomaže naći čistačice. Ideja ja da korisnici mogu oglasiti potragu za uslugom čišćenja za svoj svoj apartman ili hotel na koji će se javiti čistačice koje su dostupne i koje bi željele raditi kod njih. Možemo reći da je to zapravo „Uber za čistačice", pojasnile su Dizajnerice. 

Ovu ideju osmislile su u manje od 24 sata, pošto su tek na početku hackatona timovi dobili temu koju su morali dalje razraditi osmišljavanjem pametnog rješenja. 

- Originalno smo osmislile servis za zapošljavanje. Na tom "servisu" smo radile do 15 popodne, pa smo shvatile da smo malo skrenule s teme. Nakon toga, palo nam je na pamet Superclean rješenje kojeg smo razradile do 23 sata. Neki učenici cijelu noć nisu spavali kako bi svoje ideje doveli do savršenstva, ali nama je vremena bilo sasvim dovoljno, rekle su već iskusne djevojke.

Bilo je to dovoljno i žiriju u sastavu 2) Marin Mamić (Amazon Web Services), Dragan Petric (BUG) i Bojan Mušćet (Hrvatski Telekom) koji su djecojke sa Superclean rješenjem nagradili sa deset tisuća kuna!

- U žiriju su nam dali natuknice kako poboljšati naše rješenje, tako da mjesta za napredak uvijek ima. Primjerice, da osnujemo sjedište tvrtke, a ne da ona bude samo na virtualnoj bazi. U svakom slučaju, ovakvi projekti imaju dobar utjecaj na mlade jer ih upoznaju sa IT branšom, sklapaju nova prijateljstva, potiču na drugačiji način razmišljanja pomoću kojeg bolje upoznajete sebe..., zaključuju djevojke.

​​​​​

Reci što misliš!