Događaji

Ante Barać

Ravnatelj Preradovića o zahtjevu roditelja: Pa nisam ja vlasnik škole, mjere moramo poštivati”

Ravnatelj Preradovića o zahtjevu roditelja: Pa nisam ja vlasnik škole, mjere moramo poštivati”
Dino Stanin/PIXSELL

Roditelji djece koja pohađaju treće i četvrte razrede OŠ Petar Preradović potpisali su on line peticiju, ali i onu na papiru, kojom traže jednosmjenski rad u toj školi, odnosno da djeca pohađaju nastavu u jutarnjoj smjeni.

On line peticiji potpisalo je više od 300 osoba, a papirnatu više od 120 roditelja. Roditelji su se dopisom izravno obratili ravnatelju škole Anti Baraću, no komunikacija s njim, odnosno školom, nije urodila plodom. Danas se sastaje i Učiteljsko vijeće. Ravnatelj kaže – mjere se moraju poštivati, no čim korona nestane vraćamo se na jednosmjenski rad, piše Novi Radio.

Djeca 3. i 4. razreda su po godinama još premalena da bi ostajala na duže vrijeme sama kod kuće (po preporukama dječje pravobraniteljice i stručnih krugova), smatraju roditelji, a u “Petra” su upisana su djeca iz raznih djelova grada, upravo zato jer im se obećavao rad u jutarnjoj smjeni.

Ovako se radi veliki problem i velike su šanse da će roditelji čak i ispisati djecu iz ove škole kako bi ih prebacili u škole koje su im lokacijom bliže, a sve da djeca ne moraju putovati autobusima na nastavu, stoji u Dopisu.

Ravnatelj škole odbija mogućnost vraćanja nastave u jutarnju smjenu, a kao razlog se navode epidemiološke mjere. Naime, škola je pri stavu kako je ovakav model nastave poželjan jer se izbjegava gužva, a time i mogućnost zaraze među učenicima što bi pak dovelo do neželjenog prelaska na on line nastavu.

Ravnatelj Barać izvijestio nas je kako će se danas sastati Učiteljsko vijeće, a jedna od točaka bit će inicijativa o radu u jednoj smjeni:

- Ako bi svi radili u jednoj smjeni, od prvog do četvrtog razreda, kršili bi mjere Nacionalnog stožera, resornog ministarstva, Zavoda za javno zdravstvo i Grada Zadra. Te mjere roditelji često tumače kao naputak, no one su obveza i mi kao odgojno-obrazovna ustanova trebamo ih ispoštivati. Radom u dvije smjene smo smanjili likvidnost učenika i djelatnika. Mi te mjere nismo donijeli. Roditelji su na krivoj adresi. Mi mjere provodimo, mi ih ne donosimo, a ne možemo ih ni ukinuti”, ističe Barać. U OŠ Petar Preradović upisana su djeca iz raznih djelova grada, upravo zato jer im se obećavao rad u jutarnjoj smjeni, no tad nije bilo korone, podsjeća ravnatelj.

“Nama je cilj imati nastavu u školi, nikako on line, to bi roditelji trebali znati”, kaže Barać koji razumije da nije lako roditeljima, pogotovo onima koji žive u drugim kvartovima.

- Mi imamo i učenike i djelatnike koji imaju određene autoimune bolesti, imamo npr.braću koja se liječe od malignih bolesti. Ne možemo ih dovesti u opasnost svojom neodgovornošću. Već imamo nekoliko učenika i djelatnika koji su pozitivni i neke koji su u samoizolaciji, a provodimo mjere, a sad zamislite što bi tek bilo kad mjere ne bi provodili,  kaže ravnatelj ističući kako zahtjev roditelja počiva na tezi kao da mjera nema, kao da je to njegova samovolja.

- Pa nisam ja vlasnik škole. Da je ovo moja škola, drugačije bi bilo, kao što je drugačije u mojoj obitelji. Ova škola ima svog osnivača, svog financijera, ima zakonodavca, mi smo dužni poštivati sve zakone i sve te mjere, kaže Barać te nastavlja:

- Prvi dan kad ne bude korone ova će škola raditi u jednoj smjeni. Mi već imamo raspored spreman. Svi moji kolege bi htjeli raditi u jednoj smjeni, njima je to gušt.

S druge strane, Grad Zadar kao osnivač ne želi ulaziti u ovaj problem. Resorni pročelnik Joso Nekić prebacio je lopticu upravo na ravnatelja Baraća. 

- Jedino što mogu reći jest pozvati sve da se cijepe da se sve što prije vrati u normalu,  naglasio je za Novi radio Nekić.

Ravnatelj Barać nije se cijepio te kaže kako ne zna hoće li se cijepiti niti će ikoga pozivati da se cijepi jer je to privatna stvar svakog pojedinca.

- Gospodin Nekić je rekao da bi on udovoljio roditeljima da škola uvede da razredna nastava bude uvijek ujutro I tu je kraj rečenice, a nastavak bi bio pod uvjetom da su u školi provede sve one mjere koje bi omogućile takav rad. Rečenica je dakle bila nedorečena i roditelji su se za nju uhvatili.  Dakle, on bi to odobrio podrazumijevajući da smo mi učinili sve da se djeca ne miješaju, zaključuje ravnatelj Barać koji priznaje kako ima dosta nelogičnosti jer se ista ta djeca druže i izvan škole, no kako kaže mjere se ne mogu ukinuti odnosno ne provoditi.

Roditelji i dalje apeliraju na ravnatelja da još jednom razmisli o svojoj odluci jer smatraju da odluka i jest na njemu.

Kažimo na kraju kako su roditelji dopise poslali i na Grad i školski odbor, no vrlo je moguće da će se roditelji morati obratiti i Ministarstvu znanosti i obrazovanja. 


Reci što misliš!