Događaji

#smilčić

Pojavila se nova teorija oko "plantaže marihuane", Lončaru je sjeme - podmetnuto?!

Pojavila se nova teorija oko
Dino Stanin/PIXSELL

Zbog plantaže konoplje kod Zadra uhićena je još jedna osoba, traži se ‘treći‘ partner.

Nepregledno more industrijske konoplje na državnoj zemlji u Smilčiću, koje je prošle godine zadarski poduzetnik Mario Lončar (58) ponosno predstavio u sklopu pilot-projekta, ove je godine u svibnju tijekom sjetve sjemena Future 75 dobilo i zabranjene "goste" - 7728 biljaka indijske konoplje.

Je li Lončar već tada imao na pameti da posadi i marihuanu, teško je reći, ali ono što je sigurno, barem prema sumnjama zadarskih istražitelja, jest da Lončar u ilegalnom uzgoju 8,8 tona marihuane nije bio sam.

Noćni posjetitelji

Naime, nakon što je prošli tjedan ilegalna plantaža otkrivena i Lončar uhićen pa mu je sudac istrage zadarskoga Županijskog suda odredio jednomjesečni istražni zatvor, istraga koja se zahuktala s tim je (ne)djelom povezala i njegova 56-godišnjeg suradnika M. C. sa zadarskog područja, koji je ispitan u prostorijama Općinskoga državnog odvjetništva nakon čega mu je također određen pritvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i ponavljanja kaznenog djela. Za trećim partnerom još se navodno traga.

- Lončari se srame nakon svega. Govori se po Smilčiću da im je podmetnuto krivo sjeme i sadnice, a neki kažu i da su načuli od šireg kruga obitelji Lončar kako oni nisu znali za taj zabranjeni dio u njihovu polju jer sve te biljke izgledaju navodno isto. Ne znam što da vam kažem, a da ne oblatim susjede. Da su vrijedni, jesu. Polje se, koliko smo primijetili proteklih mjeseci, obilazilo i noću, pogotovo u vrijeme onih najvećih žega kada se temperature nisu spuštale ispod 30 stupnjeva.

Znali su se i raspitivati je li možda netko vidio da im se nepoznate osobe zavlače u nasade jer su strahovali od krađa nakon što su se mediji prošle godine o njima raspisali i reklamirali njihovu konoplju - kaže za Jutarnji mještanka Smilčića, napominjući sa smiješkom da pritom misli na onu legalnu, dopuštenu.

Drugi susjed dodaje, pritom ne želeći ulaziti u meritum problema, kako su Lončari očito sumnjali da proteklih mjesec dana netko, osim njih i partnera, hoda po polju.

- Sada kad o tome razmišljamo, očito su nailazili na tragove. Možda su to bili ljudi iz neke inspekcije jer je zemlja državna pa se provjeravaju nasadi, pogotovo u ovom slučaju kad je riječ o konoplji. A možda su bili i policajci koji su na osnovi dojave inspekcije došli uzeti uzorke iz polja kako bi imali prave dokaze za daljnja postupanja. Uglavnom, Lončari nam se nisu javno žalili da ih je situacija s koronom pretjerano dotakla jer je očito posao sklopljen s njihovom tvrtkom oko otkupa konoplje plodonosan cijele godine - zaključuje Lončarev susjed.

Negiraju krivnju

Zadarska se policija prošli tjedan pohvalila impresivnim otkrićem polja marihuane u Smilčiću, točnije na deset hektara površine katastarske općine Islam Grčki u vlasništvu Republike Hrvatske. Zemlju koristi Lončareva tvrtka registrirana za uzgoj industrijske konoplje i na nju je zasadio više od 20 tisuća stabljika konoplje.

No, protivno odredbama članka 3. Zakona o suzbijanju zloporabe droga, na 21.000 četvornih metara zemljišta zasadio je i 7728 stabljika čije lišće i cvjetni vrhovi znatno premašuju količinu tetrahidrokanabiola (THC) dopuštenu za industrijsku konoplju. Biljke, posađene u svibnju, bile su mažene i pažene te su u vrijeme Lončareva uhićenja dosegle 165 centimetara visine i bile su u fazi cvatnje.

Zadarski tužitelji, koji su ih obojicu ispitali i pred kojima su negirali krivnju, sumnjaju da je dvojac od početka siječnja do 18. kolovoza ove godine, sukladno dogovoru s još jednom nepoznatom osobom, a s ciljem da se nepripadno materijalno okoriste proizvodnjom i preprodajom droge na ilegalnom tržištu, posadio sjeme iz kojeg su narasle biljke koje sadrže 8,8 kilograma marihuane.