Događaji

Na Pagu obilježena 26. godišnjica VRO Oluja

Poginuli otočani, Mate Šavar i Milivoj Pogorilić, nikada nisu zaboravljeni

Poginuli otočani, Mate Šavar i Milivoj Pogorilić, nikada nisu zaboravljeni
Radio Pag

Hrvatska se 5. kolovoza, na praznik Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, prisjeća VRO "Oluja", velike akcije koja je počela u rano jutro, 4. kolovoza 1995. godine, s ciljem oslobađanja okupiranog područja Republike Hrvatske, a završila 7. kolovoza, oslobađanjem Knina. U VRO "Oluja" sudjelovao je i veliki broj branitelja s otoka Paga.

Dva branitelja s Paga su, u VRO "Oluja", izgubili živote, obojica u Lici, na Ljubovu. To su Mate Šavar iz Paga (17. 10. 1954.-4.8.1995.), bojnik HV-a, zapovjednik 1. satnije 3 bojne, 118. domobranske pukovnije Gospić i Milivoj Pogorilić iz Povljane (22. 12. 1965.-4.8.1995.), časnički namjesnik 118. domobranske pukovnije Gospić. U prigodi obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, Udruga hrvatskih veterana Domovinskog rata Grada Paga podiže zastavu na predjelu Gradac, iznad grada Paga i održava komemoraciju.

Branitelji polažu cvijeće i zapale svijeće na grob Mate Šavra na Gradskom groblju u Pagu i na grob Milivoja Pogorilića na groblju u Povljani. Uz to, održe i komemoraciju u Ljubovu. Paški branitelji su se, nakon završetka VRO "Oluja", ponosno vratili iz Like, a priređen im je veličanstveni doček. S razlogom i s ponosom se slavilo, jer je uspješan završetak VRO "Oluja" označio i kraj rata i početak novog puta Republike Hrvatske prema budućnosti. Mate Šavar i Milivoj Pogorilić, dva otočana koji su podnijeli najveću žrtvu o VRO "Oluja", nikada nisu i neće biti zaboravljeni.