Događaji

#svijet

Svjetski tjedan dojenja: Dojenje doprinosi zdravlju i dobrobiti svih ljudi

Svjetski tjedan dojenja: Dojenje doprinosi zdravlju i dobrobiti svih ljudi

Svjetski tjedan dojenja obilježava se od 1. do 7. kolovoza, a u žarištu ovogodišnjega tjedna je doprinos dojenja zdravlju i dobrobiti svih ljudi, priopćilo je u četvrtak Hrvatsko društvo za preventivnu i socijalnu pedijatriju (HDPSP).

"Izuzetno je važna podrška ženama na individualnom nivou, no za uspješnu promociju dojenja neophodan je javnozdravstveni pristup koji podrazumijeva pronalaženje i provođenje učinkovitih mjera za promidžbu dojenja na svim razinama s obaveznim uključivanjem svih djelatnosti", navela je predsjednica HDPSP-a Mirjana Kolarek Karakaš.

Važan je stručan kadar unutar zdravstvenog sustava, zakonska zaštita roditeljstva, odnosno omogućavanje stanki za dojenje za vrijeme radnog vremena koje su propisane Zakonom o rodiljnim i roditeljskim potporama, dosljedna provedba Međunarodnog pravilnika o marketingu nadomjestaka za majčino mlijeko te suradnja vladajućih institucija, poslodavaca, lokalne zajednice i udruga koje se bave zaštitom zdravlja majke i djeteta.

"Na nacionalnoj razini je važna politička volja i dugoročna ulaganja u promicanje dojenja, u edukaciju putem zdravstvenog odgoja u školama kako bismo stvorili temelje za drugačije mišljenje i stvorili okruženje koje potiče dojenje", istaknula je Kolarek Karakaš.

Ciljevi HDPSP-a su povezivanje pojedinaca i organizacija za učinkovitije promicanje vrijednosti prirodne prehrane, osiguranje podrške dojenju sa svih razina društva, poticanje akcija zaštite dojenja s ciljem unaprjeđenja javnog zdravstva i zdravlja stanovništva te provođenje aktivnosti promicanja dojenja na svim razinama i preuzimanje zajedničke odgovornosti.

Ističe se kako dojenje ima prednosti i za majku i za dijete, a dojiti ili izdajati mlijeko mogu i majke koje boluju od covida-19 jer stvaraju protutijela koja se mlijekom predaju djetetu te ga štite od infekcije. 

"Postoje stanja kada majke ne mogu dojiti, bilo da se radi o bolesti, nedovoljnoj produkciji mlijeka, nekim drugim razlozima. Ne želimo da se one osjećaju manje važne, samo želimo potaknuti sve one koje imaju mlijeka i mogu dojiti da ostvare sav potencijal koji im je priroda darovala", naglasila je Kolarek Karakaš.

Također je istaknula kako treba imati na umu i ekološki aspekt prirodne prehrane te zaštitu prirodnih resursa, upozorivši kako industrija nadomjesne prehrane za dojenčad troši energiju i stvara otpad.

Zaštita, promicanje i potpora dojenja je javnozdravstveni prioritet Hrvatske i dio je Nacionalne strategije razvoja zdravstva od 2012.-2020. godine te Nacionalnog programa za zaštitu i promicanje dojenja 2018.-2020, koji je usvojila Vlada.