Događaji

#covid-19

Plenković: Mogao bih se složiti s Milanovićem o ukidanju mjera nakon sezone

Plenković: Mogao bih se složiti s Milanovićem o ukidanju mjera nakon sezone
Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković ponovno je u srijedu istaknuo važnost cijepljenja, poručio da cjepiva ima dovoljno, te naglasio važnost cijepljenja za turističku sezonu rekavši da bi se mogao složiti s predsjednikom Zoranom Milanovićem o ukidanju mjera nakon sezone.

"Naš je cilj da pojačanom dinamikom cijepljenja smanjimo mogućnost smrtnosti od covida-19 na najmanju moguću mjeru”, rekao je premijer i dodao kako je to jedini način da se svijet može dugoročno obraniti od pandemije.

Upozorio je da imamo alate za zaštitu, ali se ne štitimo, te poručio kako ne vidi razlog da se poklanja povjerenje društvenim mrežama, a ne kvalificiranim stručnjacima i liječnicima.

Premijer je istaknuo da cjepivo štiti od najtežih posljedica, da ga ima dovoljno, pa se može cijepiti tko god i kad hoće. 

"Cjepiva ima u izobilju, EK je za 2022 i 2023. samo od Pfizera naručila 1,8 milijardi doza cjepiva", rekao je Plenković dodavši da će Hrvatska u ovoj godini dobiti gotovo osam milijuna doza. Ustvrdio je da imamo dovoljno cjepiva da se s dviej doze mogu cijepiti svi u Hrvatskoj i Bosni i Heregovini (BiH).

Poručio da će učiniti sve da se ljude potakne na cijepljenje i dodao "kako cijepljenje neće biti vježba za jedno ljeto već je moguće da ćemo se trebati docijepljivati".

O izjavi predsjednika Republike Zorana Milanovića da bi nakon sezone trebalo ukinuti sve mjere premijer je kazao kako bi se s Milanovićem mogao i složiti dodavši da je skoro isto rekao i na internim sastancima.

"Ako uspijemo da nam turistička sezona ne završi 5. ili 15. kolovoza, ja bih volio da potraje do kraja osmog mjesec pa da onda u 9., 10., 11. i 12. mjesecu dođu ljudi koji su dobro informirani , naši tradicionalni gosti koji se neće pokolebati ako je neka drama", rekao je.

Plenković je istaknuo da je ova turistička sezona bolja od prošlogodišnje i turisti iz susjednih zemalja žele doći u Hrvatsku.

Ali, upozorio je, "ako se pojave žarišta i nastane 'stampedo' u roku od 48 sati može doći do promjene, uvođenja karantena i ograničenja jer nitko ne želi 'uvoziti' svoje građane tako da im šire zarazu".


Reci što misliš!