Događaji

#pag

U petak, 23. srpnja obilježit će se Spomendan Čuda Svetog Križa

U petak, 23. srpnja obilježit će se Spomendan Čuda Svetog Križa
Radio Pag

Misa će početi u 19:00 sati. Procesija se neće održati zbog epidemioloških mjera. Spomendan Čuda Svetog Križa obilježava se u Pagu kao sjećanje na događaj od 23. srpnja 1413. godine kada je, prema Konstitucijama paškog Kaptola, iz raspela u crkvi sv. Ante Opata potekla krv.

O događaju koji je povezan sa Svetim Križem, u Konstitucijama paškog Kaptola se navodi:

"Ovo čudo dogodilo se u Crkvi sv. Ante Opata u Pagu godine 1413., 23. srpnja: čudo veliko u jednog Križa učinjena u rezbariji; curila je Krv iz rane s Boka obilata, kao da je to bio živi Čovjek ranjen, a poslije, sutra dan pojavila se velika kiša što bijaše čudo, budući je pištila tekuća voda na nekim mjestima gdje no prije nije bilo, to jest iza oltara u Crkvi Svetog Tome u Košljunu. Tekuća kao riječna."

Čudotvorni Sveti Križ nalazio se u crkvi sv. Ante Opata u današnjem Starom gradu, na brežuljku s južne strane crkve Blažene Djevice Marije. U Pag je prenesen 1495. godine i smješten je u crkvu sv. Ante Opata koju su Pažani izgradili kako bi se u njoj čuvao Sveti Križ. Crkva je bila povjerena fratrima sv. Dominika. Čudotvorni Križ štovalo se s osobitom pobožnosti. Pažani su, prigodom prenesenja Svetog Križa, dobili od Svete Stolice povlasticu potpunog proštenja za one koji bi se ispovijedili i pričestili te pohodili crkvu i udijelili milostinju siromašnima.

Nakon što je crkva sv. Ante Opata propala, Sveti Križ je prenesen u Zbornu crkvu Marijina Uznesenja, gdje se i danas nalazi.

​​

Reci što misliš!