Događaji

#COVID-19

Zadarska županija pod povećalom njemačkih medija: "Na Jadranu otkucava tempirana koronabomba"

Zadarska županija pod povećalom njemačkih medija:
Bojan Bogdanić

Još uvijek je Hrvatska bolja od Portugala ili Španjolske, navode, ali i uredno snimaju gadne nevolje s covidom po našu zemlju koje grme iza obzora

Mnoštvo medija u Njemačkoj na dnevnoj osnovi prati kako se u turističkim zemljama u koje Nijemci najčešće odlaze na odmor, razvija situacija s koronavirusom. Jučerašnji članak, primjerice, u 24Hamburg ističe Italiju, Hrvatsku i Island kao zemlje s još uvijek relativno niskim brojem zaraženih.

Prve informacije koje takvi članci objavljuju su broj zaraženih na 100.000 stanovnika u posljednjih tjedan dana. Za Italiju se tako ističe da je ta zemlja, unatoč tome što "ima 127.000 mrtvih" u pandemiji, sada na sedmodnevnoj incidenciji od 28,7. Za Island se navodi da je incidencija 0,0, koronavirusa skoro da nema. A za Hrvatsku…

"Raj na obali", tako i na slične načine još uvijek se opisuje Hrvatsku u dnevnim pregledima za odabir ljetovanja na Mediteranu. Pritom se navodi i to da je riječ o zemlji s "niskim vrijednostima incidencije" od samo 18,8, što se ocjenjuje relativno niskim u odnosu na graničnih 50 slučajeva tjedno na 100.000 stanovnika.

Nakon toga, međutim, redovito slijede problematične napomene: "… s izuzetkom Zadarske županije."

"U Hrvatskoj je stanje s koronom različito po regijama. Zadarsku županiju je Ministarstvo vanjskih poslova označilo kao rizično područje. Tamo je sedmodnevna incidencija veća od 50 slučajeva na 100.000 stanovnika", tako navodi u svom pregledu Frankfurter Rundschau.

Razlog za toliki interes njemačkih medija je jasan, 2,9 milijuna Nijemaca godišnje koji su na istočnu obalu Jadrana pohrlili provesti ljetni godišnji odmor 2019. godine.

Odnedavno kontekstualiziranje stanja sa širenjem koronavirusa u Hrvatskoj ide i dalje, dotle da se često ističe da je udio delta varijante u otkrivenim novim slučajevima zaraze u posljednja četiri tjedna porastao na 31,6 posto.

Što se tiče Frankfurter Rundschaua zanimljivo je i to da, s obzirom na izvor na koji se poziva, objašnjava: "Noviji podaci pokazuju nula posto, što bi značilo da u posljednje vrijeme ili nema slučajeva ili se na (delta) soj ne obavljaju testovi."

To više definitivno nije preporuka za turista, kao niti podatak da je do sada u Hrvatskoj "oko 32 posto stanovnika u potpunosti cijepljeno".

Tim tragom odnedavno slijede upozoravajući naslovi o budućnosti turističke sezone u našoj zemlji. Najnoviji primjer je Stuttgarter Zeitung koji navodi da je "ljetna sezona u Hrvatskoj u punom naletu", da "čak niti kiša nije bila kadra zaustaviti turiste na Jadranu gladne sunca", ali isto tako i da su sve brojnije brige oko korone.

"Na Jadranu otkucava tempirana koronabomba", tako je Stuttgarter Zeitung naslovio izvještaj iz Hrvatske, izrazito turističke zemlje kojoj čak petina BDP-a ovisi o turizmu, a u kojoj je postotak cijepljenih protiv covida-19 debelo ispod željenih razina za kolektivni imunitet i u kojoj se, unatoč još uvijek niskim incidencijama, nepogrešivo primjećuje da se delta soj sve više širi, a pojedina područja, poput Zadra, da epidemiološki ne stoje dobro.

Pritom njemački novinari uredno bilježe da je u pojedinim županijama na Jadranu covid-19 još uvijek odlično obuzdan, posebno u Istri gdje je incidencija samo 1,44 (!) i gdje je postotak cijepljenosti izrazito viši nego u Dalmaciji, za razliku od Zadarske županije koju Institut Robert Koch, po čijim se ocjenama ravnaju vlasti u Berlinu, već dulje vrijeme računa kao "rizično područje".

Da mediji s njemačkog govornog područja jadransku obalu u Hrvatskoj sad već dnevno promatraju pod povećalom pokazuje i izvještaj austrijskog Der Standarda koji Zadar navodi izričito kao "najlošiji" s incidencijom od 98,7, a potom nabraja Splitsko-dalmatinsku županiju s rubnom incidencijom od 44,9, Šibensku s već 57,9 novozaraženih tjedno na 100.000 stanovnika i Dubrovačku na 47.

"U Hrvatskoj raste zabrinutost oko nastavka turističke sezone nakon što je EU-ova agencija za zdravstvo ECD cijelu jadransku obalu prošlog tjedna označilo iz zelene narančastom bojom", navodi Der Standard upozorenje zemlji kojoj je turizam toliko bitan, a unatoč tome što je još uvijek daleko sigurnija od Španjolske i Portugala, prijeti joj da se stvari jako zakompliciraju. 


Reci što misliš!