Događaji

pomorski prijevoz

Jadrolinija preuzima međunarodnu liniju Zadar – Drač

Jadrolinija preuzima međunarodnu liniju Zadar – Drač
Marko Dimic/PIXSELL

Nakon prošlotjednog posjeta hrvatske delegacije Albaniji, na kojem je dogovorena mogućnost otvaranja brodske linije između Zadra i albanske luke Drač, poznati su i detalji nove linije koju bi preuzeo hrvatski linijski brodar.

Naime, državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Josip Bilaver, koji je zajedno sa ministrom Olegom Butkovićem prošloga tjedna bio na sastanku sa ministricom infrastrukture i energetike Republike Abanije Belindom Belluku i sa ministrom turizma i zaštite okoliša Blendiem Klosijem, za Morski HR je potvrdio za Morski.hr da će Zadar i Drač povezati brodovi Jadrolinije.

– Odredili smo i kontakt osobe sa obje strane koje imaju zadatak u najkraćem roku  analizirati potencijal nove brodske linije. To prije svega znači procijeniti isplativost linije i količinu putničkog i teretnog prometa na temelju koje bismo donijeli odluku o tome kolika bi bila učestalost tjednih polazaka – objasnio je Bilaver za Morski i dodao da bi linija trebala zaživjeti u proljeće 2022. godine.

– Brodska linija Zadar-Drač od obostranog je interesa i za Hrvatsku i za Albaniju, a albanskoj je strani od svih hrvatskih luka najzanimljviija upravo luka Zadar zbog svojeg geografskog položaja, ali i zbog tehničkih mogućnosti koje ta luka pruža – rekao je Bilaver.

Albancima je Zadar najpogodniji zbog činjenice da je to međunarodni granični prijelaz koji posjeduje svu potrebnu infrastrukturu, te carinsku i policjsku kotrolu, a ujedno je i dobro cestovno povezan sa srednjom i zapadnom Europom, što Albaniji otvara mogućnosti plasiranja njihovih proizvoda na europsko tržište.

Hrvatska pak strana svoj interes vidi u razvoju teretnog prometa, jer bi se sadašnji kamionski promet sa autocesta preusmjerio na brodsku liniju i tako rasteretio cestovne pravce.

– Naša je namjera ostvariti što više međunarodnih linija sa domaćim obalnim linijskim prijevoznikom.  Za sada imamo linije prema Italiji, no  postoji potencijaln širenja prema drugim međunarodnim  linijama, pa zašto ne iskoristiti mogućnost otvaranja linije prema Albaniji, pogotovo ako naše gospodarstvo bude imalo interesa za to – kazao je Bilaver.

On podsjeća da će luka Zadar novom linijom dodatno pojačati promet, a s vremenom se, kaže, u linije sa Albanijom mogu uključiti i neke druge luke, pokaže li se interes za time.

Osim teretnog prometa, kaže Bilaver, ne treba zanemariti i onaj putnički, odnosno priliku da domaći i strani turisti na brži i jednostavniji način posjete Albaniju, zemlju koja svoj turistički potencijal tek razvija i koja može ponuditi brojne neotkrivene kulturne vrijednosti i očuvane prirodne ljepote.


Reci što misliš!